Hlavní obsah

Pracovník Oxfamu se přiznal, že měl na misi na Haiti sex s prostitutkami

Nově zveřejněné dokumenty odhalily další podrobnosti o skandálu Oxfamu. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Šéf mise humanitární organizace Oxfam po zemětřesení na Haiti přiznal, že si do svého obydlí během působení v Karibiku vodil prostitutky.

Článek

Nově zveřejněné dokumenty z interního vyšetřování Oxfamu odhalily další podrobnosti o skandálu zaměstnanců. Vyplývá z nich, že vedoucí haitské mise Roland van Hauwermeiren se v roce 2011 přiznal ke styku s prostitutkami v jeho domě.

Zveřejněný 11stránkový dokument popisuje, jak charita postupovala poté, co v létě roku 2011 obdržela informace o tom, že několik členů mise na Haiti porušuje etická pravidla Oxfamu týkající se sexuálního zneužívání, podvádění, nedbalosti a protěžování příbuzných.

Organizace se prý snaží být „tak transparentní, jak je to jen možné“, a to zejména s ohledem na „narušení důvěry, k němuž došlo“.

Van Hauwermeiren šel po aféře pracovat do jiné charity

Van Hauwermeiren z Oxfamu v roce 2011 odešel a poté ještě dva roky pracoval pro organizaci Action Against Hunger. Tu organizace Oxfam o jeho minulosti neinformovala.

Z mise bylo podle dokumentů v rámci vyšetřování staženo dalších šest lidí. Tři z nich byli také obviněni z fyzického zastrašování kolegy, který chtěl na jejich nevhodné chování upozornit.

Kvůli skandálu, jenž se týká také aktivit Oxfamu v Čadu a Libérii, přezkoumávají hospodaření jedné z největších charitativních organizací na světě britské úřady i Evropská unie.

Prezident Haiti tvrdí, že skandál se netýká jen Oxfamu

Podle prezidenta Haiti Jovenela Moise je skandál kolem přečinů pracovníků charitativní organizace Oxfam jen špičkou ledovce. Řekl to agentuře Reuters. Prošetřit by se podle něj měly i aktivity jiných organizací na Haiti, jako příklad uvedl Lékaře bez hranic.

„Případ Oxfamu je viditelnou částí ledovce. Není to jen Oxfam, i další nevládní organizace jsou ve stejné situaci, ale interně informace skrývají,“ řekl Moise.

Lékaři bez hranic údajně poznámky haitského prezidenta zkoumají a vítají veškeré formy dohledu nad činností humanitárních organizací. Mluvčí zdravotnické sítě Analia Lorenzová dodala, že její organizace má k sexuálním přestupkům nulovou toleranci.

Za loňský rok se údajně řešilo 24 případů sexuálního obtěžování či zneužití, v jejichž důsledku bylo 19 osob propuštěno.

Reklama

Související témata:

Doporučované