Hlavní obsah

Pracujte na bezpečnější a stabilnější planetě, vyzvala britská královna

Foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta II. (ilustrační snímek).

Reklama

Čas slov se nyní posunul k času činů, vzkázala britská královna světovým lídrům. Ti se v pondělí uchýlili k rétorice o konci světa, napsala agentura AP. Klimatická konference COP26 bude v Glasgow pokračovat do úterý.

Článek

Na začátku konference známé jako COP26 podle agentury AP zazněly dramatické a smíšené metafory. Britský premiér Boris Johnson označil globální oteplování za „zařízení soudného dne připoutané k lidstvu“.

Generální tajemník OSN António Guterres kolegům řekl, že si lidé „kopou vlastní hroby“. Barbadoská premiérka Mia Mottleyová, která hovořila za zranitelné ostrovní národy, varovala vedoucí představitele, aby „nedovolili cestě chamtivosti a sobectví zasít semena naší společné zkázy“.

Indie chce do roku 2070 dosáhnout klima neutrality

Indický premiér Naréndra Módí uvedl, že jeho země závislá na uhlí bude usilovat o to, aby přestala produkovat skleníkové plyny do atmosféry do roku 2070. Indie se k takovému cíli tak podle AP hodlá dostat o dvě desetiletí později než Spojené státy a nejméně o 10 let později než Čína. Módí uvedl, že jde o jedno z pěti opatření, která Indie plánuje přijmout, aby splnila své závazky vyplývající z Pařížské dohody o klimatu.

Přesto evropští představitelé podle AP vyjádřili nad pozdním závazkem Indie zklamání. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se pochlubila již dříve oznámeným úsilím učinit z Evropy v dlouhodobém horizontu první uhlíkově neutrální kontinent a snížit v tomto desetiletí emise o 55 procent.

Americký prezident Joe Biden varoval, že klimatická krize představuje „existenční hrozbu pro lidskou existenci, jak ji známe“, a vyzval ostatní světové lídry, aby zahájili přechod na čistou energii. Nad schopností amerického prezidenta uskutečnit tuto vizi doma visí otazníky, poznamenala agentura AP.

Konference by podle něj měla být „výkopem desetiletí ambicí a inovací pro zachování naší společné budoucnosti“. „Uděláme to, co je nezbytné? Nebo odsoudíme budoucí generace k utrpení?“ ptal se Biden.

Apel královny

Britská královna Alžběta II. vyzvala světové lídry, aby pro planetu vytvořili „bezpečnější a stabilnější budoucnost“. Ve vzkazu nahraném na video vyzvala delegáty konference COP26, aby se „povznesli nad politiku okamžiku“ a viděli, že „čas slov se nyní posunul k času činů“.

„Je pro mě zdrojem velké hrdosti, že vedoucí úloha, kterou můj manžel sehrál při povzbuzování lidí k ochraně naší křehké planety, žije dál díky práci našeho nejstaršího syna Charlese a jeho nejstaršího syna Williama. Nemohu na ně být více hrdá,“ řekla královna. Historie podle ní ukázala, že když se národy spojí ve společném cíli, je vždy prostor pro naději

Pětadevadesátiletá panovnice se původně měla konference v Glasgow zúčastnit. Svůj projev však minulý týden předem nahrála na hradě Windsor poté, co jí lékaři po kontrole doporučili odpočinek.

Izraelská ministryně se na summit na vozíku nedostala

Izraelská ministryně energetiky Karine Elharrarová uvedla, že se nemohla zúčastnit dnešních akcí na summitu COP26. Nebyl totiž zajištěn bezbariérový přístup.

Podle agentury Reuters Elharrarová izraelskému kanálu Channel 12 řekla, že se nemohla dostat do areálu konference, protože jedinou možností, jak se tam dostat, bylo jít pěšky nebo nastoupit do kyvadlové dopravy, která nebyla vhodná pro vozíčkáře.

„Je smutné, že OSN, která propaguje přístupnost pro osoby se zdravotním postižením, v roce 2021 nezajišťuje tuto přístupnost na svých akcích,“ uvedla Elharrarová na Twitteru.

Britský premiér Boris Johnson podle webu BBC poukázal na to, že světoví lídři, kteří se na konferenci sešli, mají průměrný věk přes 60 let. Generace, které jsou nejvíce poškozeny změnou klimatu, se podle něj navíc ještě nenarodily.

Johnson se podle webu The Guardian z konference vrátí do Londýna soukromým letadlem. Mluvčí Downing Street jeho rozhodnutí obhajoval. Na otázku, proč se Johnson rozhodl pro klimaticky nešetrnou variantu namísto vlaku, mluvčí odpověděl, že premiér čelí „značnému časovému omezení“. „Náš přístup k řešení změny klimatu spočívá ve využívání technologií takovým způsobem, abychom nemuseli měnit způsob využívání dopravních prostředků,“ řekl mluvčí.

Zatímco se dnes v Glasgow sešli světoví lídři, tisíce aktivistů podle BBC pořádaly svá vlastní shromáždění v rámci různých protestů po celém skotském městě. Loď Greenpeace Rainbow Warrior plánuje zakotvit v blízkosti místa konání konference. Do Glasgow dorazila také skupina ekologických aktivistů, jejíž členové přišli pěšky ze Španělska.

Konference COP26 bude pokračovat do úterý, poté světoví lídři skotské Glasgow opustí.

Reklama

Doporučované