Hlavní obsah

Pracujte raději z domu, vyzval Apple své zaměstnance

Šéf Applu Tim Cook.

Reklama

Koronavirus se už dříve zakousl do tržeb a zisků společnosti Apple, teď začne ovlivňovat i docházku jeho zaměstnanců. Šéf firmy Tim Cook, který celosvětovou epidemii označil za „bezprecedentní událost“, jim totiž nabídl možnost práce z domu, pokud to jejich pozice umožňuje.

Článek

Týká se to především zaměstnanců v Kalifornii a Washingtonu na západním pobřeží USA, kteří už podobnou výzvu dostali v pátek. Povolenka pro home office má podle agentury Bloomberg platit pro tento týden. Kromě jablečné centrály se Cookova výzva „pokud můžete, klidně pracujte z domu“ týká řady světových ohnisek – v Evropě logicky Itálie, ale také Švýcarska, Francie či Německa. V Asii pak mohou pracovat na dálku například Japonci nebo Jihokorejci.

Cook také dodal, že se Apple snaží udělat maximum, aby snížil počet zaměstnanců v kancelářích, aby lidé nemuseli mít obavy z přenosu viru. Kdo bude pracovat z domu, dostal také ujištění, že mu firma nesáhne na výplatu. Apple tak prakticky zkopíroval postup, kterým se už vydaly Facebook nebo Amazon.

Kromě home office nejvyšší vedení Applu zdůrazňuje, že pokud má někdo příznaky jako horečka nebo kašel, nemá vůbec do práce chodit, vyzvalo k častému mytí rukou a postupovat podle karanténních opatření v případě návratu z postižených oblastí.

To jsou v případě Applu, který má pobočky po celém světě a výrobní páteř v Číně, logická opatření. Kvůli koronaviru musela firma z Cupertina odpískat své předpokládané tržby a analytici spekulují, že se brzy projeví nedostatek jablečných telefonů vyráběných v Číně. Apple při vypuknutí epidemie uzavřel v pevninské Číně všech 42 obchodů, ale postupně je zase otevřel.

Reklama

Doporučované