Hlavní obsah

Pracuju 16 hodin denně 6 dní v týdnu, říká český Vlk z Manhattanu

Sklo, reality, e-shopy. Oborů, ve kterých se dá v New Yorku podnikat, je mnoho. Mapovali jsme, kterým českým podnikatelům to jde na americkém trhu nejlépe.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak vydělat miliony a jak složité je prosadit se v ostré světové konkurenci? Reportér TV Seznam natáčel s českými podnikateli, kteří se prosadili v New Yorku.

Článek

Jsou mladí, talentovaní, pracují do úmoru. A plní si sny. I ty americké. Řada českých podnikatelů zakotvila v New Yorku. Městě velkých peněz a byznysu.

„Kupovali jsme prázdné krabice a stavěli jsme je na regály, abychom vypadali, že opravdu už fungujeme,“ vzpomíná na svoje podnikatelské začátky ve Spojených státech sedmadvacetiletý zakladatel společnosti ShipMonk Jan Bednář, jehož firma – jak sám říká – způsobila revoluci v dodávání zboží z e-shopů.

A nejen podle jeho názoru. Jana Bednáře zařadil letos do svého prestižního žebříčku 30 pod 30 i magazín Forbes – jak český, tak dokonce ten americký.

Bednář tak popisuje, jak složité je v USA prorazit jako začínající firma, kterou nikdo nezná a kde se zvučnost jména cení nade vše.

Peníze nikdy nespí (a lidé také ne)

„V New Yorku musí být člověk opravdu nejlepší v tom, co dělá. Potom jsou za to lidi ochotni zaplatit a připlatit. Taky musí dodržovat, co slíbí. Když se na něčem domluví a podá si ruku, tak to by mělo samo o sobě něco znamenat,“ dodává k tomu další úspěšný Čech za oceánem Martin Mucha.

Ten žije v New Yorku už víc než 6 let. V roce 2015 tam spustil realitní investiční fond, jehož hodnotu za tři roky ztrojnásobil – ze 100 milionů dolarů na 300. V příštím roce navíc čeká, že se dostane dokonce ještě o 200 milionů dolarů výš.

Není to přitom všechno, čemu se v hektickém městě Mucha věnuje. Loni spustil inzertní platformu Igluu, která během roku posbírala přes 90 procent trhu s inzeráty na prodej a pronájem bytů a domů ve městě.

Jeho úspěch je ale vykoupen velmi tvrdou prací. „Já osobně pracuju kolem 16 hodin denně 6 dní v týdnu,“ vysvětluje Mucha.

Pokrok nejen online

Oba zmínění podnikatelé jsou představiteli mladé generace, která posouvá hranice současných možností a technologií dál. Vývoj jde ale kupředu nejenom u počítačových platforem nebo optimalizací logistických procesů, ale také třeba v medicíně a zdravotnictví celkově.

„Většinu operací děláme úplně jinak, než se dělaly před 10 lety. Ten pokrok a množství vědomostí se zdvojnásobuje. Člověk se stále více zapojuje do týmové práce a stává se součástí organizmu,“ říká o změnách ve svém oboru plastický chirurg Bohdan Pomahač.

Lékařům pomáhá i pokročilá zdravotní technika. Třeba chytrá zdravotní lůžka, která z Česka vyváží do celého světa Zbyněk Frolík. Dokážou sama monitorovat pacientův zdravotní stav a případně upozornit na jeho změny. „Tělo vysílá určité signály, které my ani nepozorujeme, protože jsou překryté civilizačním vlivem, ale senzory dokážou měřit různé typy arytmií, pohybové aktivity, jaké má fáze spánku a to všechno může indikovat změny ve zdravotním stavu.

100 + 100 let inovací

To jsou jen některé z osobností a inovací, které pochází z Česka a dostaly se do celého světa. Co je potřeba, aby člověk jako jedinec nebo jeho nápad prorazil a dostal ho do celého světa, a jak se žije ve Spojených státech? Nejen na tyhle otázky hledal odpověď půlhodinový speciál Televize Seznam z New Yorku.

Andrej Kiska, Bohdan Pomahač, Zbyněk Frolík i oba mladí podnikatelé se sešli s řadou dalších úspěšných Čechů a Slováků na konferenci 100 + 100 let inovací, kterou pro špičky oborů přichystal český magazín Forbes v New Yorku. A TV Seznam byla u toho. Na video, které mapuje ty nejdůležitější momenty konference, ale vyrazí také do ulic New Yorku za dalšími tamními personami z Česka a Slovenska, se podívejte nad článkem.

Reklama

Doporučované