Hlavní obsah

Pragocentrický byznys: 44 procent českých firem má sídlo v hlavním městě

Byznys v Česku se soustřeďuje do Prahy.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Byznys v České republice se koncentruje do Prahy. V hlavním městě má sídlo 44 procent všech českých firem.

Článek

Na tisíc obyvatel Prahy je registrováno téměř 174 společností. Celočeský průměr je přitom 47 firem na tisíc obyvatel. Data ve středu zveřejnila poradenská firma Bisnode. V Česku je aktuálně 485 908 společností s ručením omezeným a akciových společností.

„Praha je jednoznačně nejatraktivnějším místem pro podnikání českých a zahraničních firem. Obecně platí, že větší města přitahují podnikatelské subjekty kvůli větším obchodním příležitostem na trhu, ale také vyšší prestiži dané lokality. Někteří podnikatelé ale vítají vyšší míru anonymity a donedávna byla velkým lákadlem také nízká pravděpodobnost daňových kontrol,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V Praze ale mají podle ní registrované sídlo i firmy, které reálně podnikají jinde. Přesto se byznys v Praze čím dál víc koncentruje. Zatímco v roce 2016 na tisícovku Pražanů připadalo 152 společností, letos to je už 174 firem. Celorepublikový průměr počtu firem na tisíc obyvatel se ve stejném období zvedl z 41 firem na 47 a celorepublikový průměr po vyloučení Prahy z 26 na 30 firem, dodala Štěpánová.

Druhý největší podíl firem na tisíc obyvatel je v Jihomoravském kraji, konkrétně 49, naopak nejméně firem sídlí v tomto ohledu na Vysočině, 18 firem na tisícovku obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované