Hlavní obsah

Prague Design Week se letos zaměří na udržitelnost a ekologii

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Udržitelnost a využití přírodních materiálů jsou tématem letošního Prague Design Week, který se ode dneška koná v centru Prahy na náměstí Republiky.

Článek

Vystavovatelé představí například mobilní kurník pro slepice, budky na cigaretové nedopalky či dřevěné sochy. Na tiskové konferenci to řekli organizátoři akce. Sedmý ročník designérské přehlídky se měl původně uskutečnit v dubnu, kvůli koronavirové situaci ho organizátoři přesunuli, potrvá do 6. září.

„Vystavovatelům neurčujeme žádná témata, ale mám radost, že letos se to tak hezky sešlo a velká většina vystavovatelů má opravdu ten udržitelný design jako ten hlavní, který ukazuje, že recyklace a ekologie je pro ně důležitá,“ uvedl Ondřej Krynek, organizátor akce, na které jsou každoročně k vidění malby, oděvní návrhářství, šperky či stará řemesla.

Na akci letos prezentuje svou tvorbu 77 vystavovatelů z Česka i zahraničí. Mezi mini například i Petr Kukla, který na přehlídce uvedl nerezové budky na cigaretové nedopalky. Designér řekl, že nápad dostal jako reakci na nefunkční koše a popelníky ve veřejném prostoru. „Udělali jsme takovou parafrázi na ptačí budku, která má jen pidi díru, aby se do ní vešel jen vajgl,“ dodal Kukla.

K vidění jsou také mobilní kurník pro slepice či obleky proti napadení nožem. „Jsou dělané tak, aby nebyly k rozeznání od běžné konfekce,“ řekla jejich autorka Jaroslava Frejová. Na týdnu designu se představí i projekt Reformát využívající k výrobě papírových a knižních produktů zbytkový a odpadový materiál či tkalcovna Kubák se zaměřením na bytový textil z přírodních materiálů.

Na akci uvidí návštěvníci také modely návrhářky Darie Torf, dřevěné sochy, projekt koloběžky pro Prahu či světelnou instalaci s názvem Dotkněte se hvězd. Součástí akce je i doprovodný program jako workshopy s designéry, přednášky či Design Kino.

Akce se kvůli koronavirové situaci uskuteční za zvýšených hygienických podmínek, na přehlídce bude moci být v jednu chvíli maximálně 500 návštěvníků a bude platit povinnost mít nasazenou roušku.

Reklama

Související témata:

Doporučované