Hlavní obsah

Praha 1 navrhla otevírací doby restauračních zahrádek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 1 v rámci novely pražského tržního řádu navrhne, aby se u 68 z téměř tří stovek povolených restauračních zahrádek v centru metropole omezila otevírací doba na 22:00.

Článek

U 60 z nich, umístěných zejména na Václavském a Staroměstském náměstí, má zůstat povolen provoz do půlnoci, zbylé pak budou zavírat ve 23:00. Rozhodli o tom radní městské části. Minulé vedení Prahy 1, které bylo v lednu odvoláno a nahrazeno současným, chtělo omezit otevírací dobu do 22:00 u všech zahrádek.

Tržní řád vydává magistrát a stanovuje, kde se smí v metropoli prodávat jaké zboží. Zahrnuje i seznam povolených restauračních zahrádek, kterých je podle navrženého seznamu v první městské části 277. Dosud mají všechny výjimku z dodržování nočního klidu, která umožňovala mít otevřeno buď do 23:00, nebo do půlnoci.

Minulé vedení radnice v čele s Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě) mělo v plánu v rámci novely řádu magistrátu navrhnout, aby plošně všechny výjimky zrušil. Koalice Prahy 1 Sobě, My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), Pirátů a Zelené pro jedničku to však již nestihla, letos v lednu ji nahradila nová reprezentace složená z My, co tady žijeme, TOP 09, ODS a ANO. V čele radnice stanul dosavadní první místostarosta Petr Hejma (STAN), který řekl, že o případném zrušení výjimky se rozhodne u každé zahrádky zvlášť.

Výsledkem je radou schválený návrh, který radnice odeslala magistrátu. Omezení do 22:00 se má podle radnice týkat obydlených oblastí a je navrženo například pro ulice Jilská, Karlova, Karmelitská, Loretánská, Melantrichova, Mostecká, Na Kampě, Seminářská, Týnská nebo Újezd. Do půlnoci pak budou mít zahrádky povoleno fungovat na Václavském náměstí a většině Staroměstského, s výjimkou části směrem do Dlouhé ulice, kde bude platit omezení do 22:00. Dvě hodiny po hodině nočního klidu budou moci fungovat i zahrádky v loubí Malostranské besedy, v Ungeltu nebo v pasáži Světozor. Na zahrádkách nově nemají být povoleny grily. Novelu tržního řádu by mělo vedení magistrátu schvalovat na podzim.

Kromě toho radní Prahy 1 minulý týden odsouhlasili také zřízení nových zahrádek, které by měly vzniknout v ulicích Haštalská, Hybernská, Králodvorská, Spálená, U Půjčovny, V Kolkovně, na Václavském náměstí, v Jungmannově, Na Poříčí a na rohu Bílkovy a Kozí. Další zahrádky se mají rozšířit, nejvíce o 32 metrů čtverečních na celkovou výměru 78 metrů na náměstí Republiky a o 21 metrů na celkem 38,4 metrů v ulici Na Můstku.

V Praze 1 je nejvíce restauračních předzahrádek v metropoli. Pro povolení si musí provozovatel podniku pronajmout plochu od Prahy a zároveň získat povolení od městské části. Za pronájem pak platí oběma. V Pražské památkové rezervaci musí zahrádku schvalovat i památkáři, kteří nepovolují například zastřešení či vyvýšená pódia. Někteří místní obyvatelé zahrádky kritizují, překážejí podle nich při pohybu centrem a bylo by na místě jejich omezení. V rámci pomoci podnikatelům v době koronavirové krize město v dubnu podnikům odpustilo nájem za zábor veřejného prostranství pro zahrádky, a to do konce roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované