Hlavní obsah

Praha 1 předala Skautskému institutu klíč k rybářskému domečku

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Michnovský letohrádek na pražské Kampě, přezdívaný rybářský domeček, obývají od dnešního dne skauti. Skautský institut má památkově chráněnou budovu od Prahy 1, která ji vlastní, zapůjčenou do března 2023.

Článek

Zápůjčku schválili radní Prahy 1 v červnu. Postup dříve kritizovali opoziční Piráti kvůli tomu, že vedení radnice zrušilo původně vypsané výběrové řízení na nájemce letohrádku.

„My jsme, jakožto současné vedení městské části, nechtěli objekt dát pro komerční využití. Naopak jsme do něj chtěli vdechnout spolkový a komunitní život, aby objekt sloužil všem generacím. Právě Skautský institut má s tímto zkušenosti,“ řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Vzdělávací a kulturní akce by podle starosty mohli skauti v letohrádku pořádat i v dalších letech. Koncept se nyní zkouší a o jeho dalším pokračování se bude jednat, dodal.

Rybářský domeček na Kampě bude podle ředitele Skautského institutu Miloše Říhy pro veřejnost v létě otevřený denně od 15:00 do 21:00. Měly by se v něm konat mimo jiné workshopy, přednášky, debaty, autorská čtení či akustické koncerty. Součástí centra by mělo být i bistro, ve kterém se návštěvníci budou moci osvěžit. Skauti podle Říhy objekt, který byl delší čas nevyužívaný, v minulých týdnech vyčistili, vymalovali a upravili. První městská část do zprovoznění objektu investovala peníze v řádu stovek tisíc, uvedl už dříve Hejma.

Radnice původně plánovala celkovou rekonstrukci památky na základě informací o špatném stavu budovy. Znalecké posudky ho však podle vedení městské části nepotvrdily. Předchozí vedení Prahy 1, které loni v lednu nahradila současná obměněná koalice, vypsalo v říjnu 2019 výběrové řízení na provozovatele památky. Nynější reprezentace loni v únoru soutěž zrušila s odůvodněním, že žádná z nabídek nesplnila stanovené podmínky a že v prostoru nechce drahou restauraci, ale komunitní centrum.

Následně se vedení radnice dohodlo se Skautským institutem, který od roku 2015 provozuje kulturní a společenské centrum v tzv. radničních domech na Malém náměstí. Skauti dostali letohrádek na zhruba dva roky, potom by mohla následovat celková rekonstrukce budovy. Postup radnice kritizovali zejména opoziční Piráti, podle nichž se do nedokončené veřejné soutěže přihlásili kvalitní uchazeči a nebyl důvod ji rušit.

Domek nedaleko Sovových mlýnů získal svou přezdívku podle toho, že byl dříve sídlem Českého rybářského svazu. V přízemí objektu provozoval rybí restauraci. Letohrádek je známý rovněž z filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, který se v něm natáčel. Původně renesanční dům byl nejprve přestavěn v době raného baroka a v polovině 19. století v klasicistním slohu. Podle stránek Národního památkového ústavu je budova památkově chráněná od roku 1958.

Reklama

Související témata:
Michnovský letohrádek na Kampě

Doporučované