Hlavní obsah

Praha 1 testuje pisoáry u Hlavního nádraží, nechce, aby lidé močili po stromech a trávnících

Pražské Hlavní nádraží má nové mobilní pánské toalety.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Radnice Prahy 1 nechala ve Vrchlického sadech u Hlavního nádraží nainstalovat mobilní pisoáry. Mají zabránit tomu, aby lidé močili na stromy. Zeleni to škodí a navíc vzniká zápach. ČTK to sdělila mluvčí první městské části Kateřina Písačková. Jde o zkušební provoz, pisoáry zůstanou v parku do konce května, kdy radnice vyhodnotí, zda měly kýžený efekt. Pokud ano, umístí tam natrvalo esteticky vhodnější zařízení.

Článek

„Jsme si vědomi toho, že současné řešení není příliš reprezentativní. Poptávka po toaletách tu ale rozhodně je a již se potvrdila. Denně tu projde na 70 000 lidí, mnoho mužů pak močí nepokrytě, například u stromů, čímž vzniká zápach a zároveň to škodí zeleni,” uvedl radní Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro jedničku). Dodal, že pisoáry jsou využívány a vyvážejí se každý všední den.

Vrchlického sady, Pražany přezdívané Sherwood, jsou známé velkou koncentrací bezdomovců a uživatelů drog. Podle Kučery je v plánu celková obnova parku, která nicméně ještě nějakou dobu nezačne. Radnice chce proto podnikat dílčí kroky ke zlepšení lokality. Přes park by v budoucnu měla vést tramvajová trať, kterou pražský magistrát plánuje z Vinohradské třídy kolem Hlavního nádraží do Bolzanovy ulice.

Reklama

Doporučované