Hlavní obsah

Praha 10 hledá v on-line anketě jméno pro parčík u Grébovky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 10 hledá v anketě jméno pro malý park u vstupu do Havlíčkových sadů známých jako Grébovka. Parčík nyní městská část rekonstruuje, úpravy by měly být hotové na konci prázdnin.

Článek

Mluvčí radnice Jan Hamrník o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Lidé mohou o novém názvu hlasovat na webu radnice, na výběr je pojmenování po historických osobnostech.

Dosud neupravený parčík je ohraničen ulicemi Charkovská, Rybalkova, Na Královce a zdí Havlíčkových sadů. Městská část ho od loňska upravuje, podle Hamrníka tam přibudou stromy, cesty, nové lavičky, pítko a jezdecké schody. Stavební práce vyjdou na sedm milionů korun, dodal mluvčí.

Místní obyvatelé navrhli, aby městská část parčík pojmenovala po socialistickém spisovateli Karlu Půlpánovi, který ve Vršovicích na počátku 20. století žil a v Rybalkově ulici má pamětní desku. „Ve spolupráci s naším kronikářem jsme vytipovali i další osobnosti, které jsou spjaté s blízkým okolím, a nyní necháme vybrat samotné lidi, kteří na desítce žijí a budou na nově zrekonstruovanou plochu chodit,“ uvedla místostarostka Jana Komrsková (Piráti).

Kromě Půlpána mohou lidé na webu radnice zvolit také dirigenta Václava Talicha, básníka Fráňu Šrámka, učitele a historika Bedřicha Šplíchala a podnikatele a mecenáše Jindřicha Waldese. Všechny osobnosti jsou nějak spjaty s Prahou 10. Lidé mohou hlasovat do 30. června, vítězný návrh potom radnice předá magistrátu.

Pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze schvaluje městská rada. Podněty může podávat kdokoliv. Návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části, poté je postoupen magistrátní místopisné komisi. Pokud s ním souhlasí, následně jej projednají pražští radní. Prostranství nesmí být podle zákona pojmenováno po nikom žijícím.

Reklama

Doporučované