Hlavní obsah

Praha 3 a magistrát podepsaly memorandum o náměstí Jiřího z Poděbrad

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Zástupci Prahy 3 a magistrátu podepsali memorandum, podle kterého Praha převezme od městské části přeměnu náměstí Jiřího z Poděbrad.

Článek

Akce se připravuje přes 20 let a podle starosty Prahy 3 Jiřího Ptáčka by měla začít zhruba za rok. Odhadované náklady jsou 270 milionů, s ohledem na růst cen ve stavebnictví se však cena zřejmě zvýší.

Ptáček řekl, že projekt městská část na základě uzavřené dohody předá investičnímu odboru magistrátu, který následně v soutěži vybere dodavatele. „Předpokládáme, že někdy na přelomu roku by se měl soutěžit dodavatel a samotná revitalizace by se měla spustit v druhé polovině roku 2022, tedy zhruba touto dobou za rok,“ uvedl.

Práce se podle něj budou uskutečňovat po částech a přesný harmonogram magistrát teprve vypracuje. Změnit se může s ohledem na vývoj trhu i cena. Náměstek primátora Petr Hlaváček dodal, že město se pokusí na akci získat evropské peníze. „Je to v jednání. Ale každopádně se hlavní město k té investici hlásí, i kdyby dotace nebyly,“ sdělil.

Projekt se v minulosti setkal s kritikou ze strany místních obyvatel, což v minulém volebním období vedlo tehdejší politickou reprezentaci Prahy 3 k jeho zastavení. Nynější garnitura v čele s Ptáčkem se rozhodla práce na projektu obnovit. „Část sporů vycházela z neschopnosti projekt náležitě prezentovat,“ řekl starosta. „Velká diskuse se vedla kolem fontány, která se původně měla dát pryč. Stávající projekt s fontánou do budoucna samozřejmě počítá,“ řekl.

Na sociálních sítích někteří lidé kritizovali i současné plány radnice, většinou ze strachu o zachování zeleně. Podle Ptáčka jsou takové obavy neopodstatněné. „Zeleň zůstává, na náměstí se nic betonovat nebude, většina ploch bude zelených. To, co bude vydlážděno, bude vydlážděno vsakovací dlažbou a bude tam i částečně mlatový povrch,“ řekl.

Pražský dopravní podnik také v září na náměstí zahájil opravu stanice metra. Vzniknou v ní nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky, vyměněny budou eskalátory a opraveny další části stanice. Oprava potrvá přes dva roky a od ledna 2023 bude stanice na deset měsíců uzavřena. Magistrát již delší dobu připravuje i rekonstrukci Vinohradské ulice. Město zatím nezveřejnilo, kdy práce začnou.

Ptáček dodal, že začátkem příštího roku by měly začít také úpravy Tachovského náměstí a horní části Žižkova náměstí. Radnice také v soutěži vybrala studii přeměny náměstí Jiřího z Lobkovic, na základě které podle starosty plánuje zadat vypracování projektu. „Postupně se chystáme na revitalizaci Ohrady, tam chceme vyhlásit soutěž na vypracování studie,“ dodal Ptáček.

Reklama

Doporučované