Hlavní obsah

Praha 3 má vítěze architektonické soutěže na podobu nové školky

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Rada Prahy 3 schválila vítěze architektonické soutěže na podobu nové školky v Jeseniově ulici. Zvítězil návrh týmu architektky Radky Kurčíkové.

Článek

ČTK o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí městské části Zuzana Křížková. Školka vznikne na místě stávající, která je podle radnice ve špatném stavu a bude zbourána. Vítězný tým nyní pro radnici zpracuje dokumentaci pro stavební povolení.

Nynější školka v Jeseniově ulici má podle radnice výrazně narušenou statiku, nahradí ji nová budova s šesti třídami pro 150 dětí. Novou školku chce radnice otevřít v září 2024, má tu zůstat zachována velká školní zahrada. V porotě soutěže, kterou radnice ve spolupráci s Českou komorou architektů vypsala v květnu, zasedli zástupci městské části a nezávislí odborníci.

„Všechny třídy výhodně orientujeme vůči jihovýchodnímu slunci a zároveň intimnímu výhledu do celého prostoru zahrady, lemované po obvodu vzrostlými stromy, které ji přirozeně oddělují od okolního města,“ uvedla spoluautorka návrhu Kurčíková. Dodala, že venkovní výuku zajistí terasy propojující interiér se zahradou. Zásadní podle ní bylo vytvořit rozmanité vnitřní prostory a zároveň tvarově jednoduchou kompaktní stavbu, což podle informací radnice ocenila i porota.

Třetí městská část v létě vyhlásila také soutěž na dům pro seniory, který má vzniknout na místě stávajícího v ulici Pod Lipami. Kapacita nového domu se zvýší asi dvojnásobně na 50 lůžek, nynější dvoupatrovou budovu má nahradit dvou až třípatrová. Kromě pobytové části má být součástí nového zařízení denní stacionář a víceúčelový sál nebo kavárna. Radnice před časem vypsala také výtvarnou soutěž na podobu vodního prvku, který by měl být u historického schodiště z Táboritské do Chelčického ulice na místě, kde dříve stála vodní pumpa.

Reklama

Doporučované