Hlavní obsah

Praha 3 vypsala zakázku na rekonstrukci panelových domů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 3 vypsala zakázku na rekonstrukci panelových domů v Blahoslavově a Roháčově ulici na Žižkově.

Článek

„Práce s odhadovanou hodnotou 160 milionů korun jsou pokračováním řady rekonstrukcí, po jejichž skončení jsou bytové domy určeny k privatizaci. Práce by měly být zahájeny v únoru příštího roku,“ sdělila mluvčí městské části Lucie Bukovanská.

Rekonstrukce se týká pěti vchodů v Blahoslavově a jednoho v Roháčově ulici. „V souvislosti s předpokládaným rozsahem stavebních úprav počítáme, že do 12 měsíců bude projekt hotov. V rámci prováděného díla se zbuduje 13 bezbariérových obecních bytů,“ uvedla mluvčí.

Zakázka byla nyní vypsána podruhé, po volbách v roce 2018 nové vedení radnice v čele se starostou Jiřím Ptáčkem tehdy vyhlášený tendr s odhadovanou hodnotou 173 milionů korun zrušilo s tím, že přezkoumá podmínky. Kritizovala to opozice a předchozí starosta Alexander Bellu, podle kterého zrušení zakázky znamenalo zbytečný odklad oprav, a tím i privatizace bytů.

Radnice už dříve nechala opravit domy v Jeseniově, Ostromečské, Ondříčkově nebo Roháčově ulici. Některé už byly po opravě privatizovány, naposledy pak zastupitelé v návaznosti na plánovanou rekonstrukci schválili prodej téměř stovky bytů v panelových domech v Roháčově ulici. Nájemníci kritizovali to, že cena se oproti minulým privatizacím zvýšila. Starosta Ptáček k tomu řekl, že je stále velmi výhodné koupit byt na Žižkově v opraveném domě za 40.000 korun za metr čtvereční.

Radnice plánuje opravy a prodeje panelových domů i v dalších ulicích. „Aktuálně se také pracuje na dokončení dokumentace pro provedení stavby domů v Táboritské a Kubelíkově,“ řekla Bukovanská. Celkové investice radnice do rekonstrukcí domů jsou ve stovkách milionů korun.

Pražské městské části spravují více než 23 000 bytů, dalších 7700 má ve správě magistrát. Metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení magistrátu chce podle svých vyjádření problém řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí má být i zastavení privatizací městských bytů či podpora družstevní výstavby. Městské části si nicméně o svém bytovém fondu rozhodují samostatně a i magistrát po sporech v koalici v některých dříve schválených prodejích pokračuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované