Hlavní obsah

Praha 6 protlačila čestné občanství pro svého zastupitele. Senátor Růžička hlasoval sám pro sebe

Opozice v zastupitelstvu Prahy 6 zásluhy Jiřího Růžičky nezpochybňovala. Zastupitelům se ale nelíbilo, že mají hlasovat o svém kolegovi.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čestné občanství pro dlouholetého ředitele Gymnázia Jana Keplera a senátora Jiřího Růžičku zajistila koaliční většina v zastupitelstvu Prahy 6. Růžička je přitom její součástí. Střet zájmů se nelíbil opozici, i když zásluhy Růžičky jako šéfa prestižní školní instituce nezpochybňuje.

Článek

Mělo to být poklidné jednání. Zastupitelstvo Prahy 6 schvalovalo ve čtvrtek jako jeden z bodů programu čestná občanství pro významné osobnosti této městské části. Diskuze se ale zvrhla v přestřelku mezi vládnoucí koalicí a opozicí. A to hlavně mezi TOP 09 a Piráty. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) dokonce volal po vyhlášení morální nouze.

Hlavní postavou vzrušené debaty byla osoba senátora Jiřího Růžičky. Ten vedl 30 let jednu z nejprestižnějších středních škol – Gymnázium Jana Keplera. Pracovní komise zastupitelstva ho proto navrhla na čestné občanství.

„Myslím si, že jeho zásluhy v Praze 6 jsou celkem patrné,“ představil Růžičku před debatou starosta Kolář.

Proti zásluhám dlouholetého ředitele opozice nic nenamítala. Jenže Růžička zároveň zasedá v zastupitelstvu, je součástí vládnoucí koalice a pracovní komisi, která ho na ocenění navrhla, obsadili pouze jeho koaliční kolegové, společně s tajemníkem a kronikářem.

„Já osobně jsem přesvědčen, že není vhodné, když zastupitelstvo hlasuje a na čestné občanství jmenuje jednoho ze svých členů,“ okomentoval to opoziční zastupitel Petr Píša (Zelení). Pirátům se nelíbilo ani to, že v pracovní skupině zasedli jen členové vedení radnice. Ti dostali návrh na čestné občanství pro Růžičku od všech ředitelů základních škol na Praze 6, vyjma jednoho. O tom se ale opozice dozvěděla až na jednání.

„Z dřívějška mám bohužel zkušenosti, že debata o udělování čestných občanství v pracovní skupině moc nepřipomínala věcnou a důstojnou diskuzi, ale takový koňský handl,“ vysvětloval svůj postup při skládání pracovní komise starosta Kolář.

Zastupitel za Stranu zelených Píša si ale myslí, že čestné občanství pro Růžičku právě cestu k takovým obchodům s oceněními otevřelo.

„Letos se sice hlasovalo o zcela nezpochybnitelném Jiřím Růžičkovi, za rok to ale může být někdo nepatrně zpochybnitelný a za tři roky by se to udílelo každému aktivnímu členovi zastupitelstva, když to trošičku přeženu. Ten princip není dobrý,“ vysvětlil svůj postoj Seznamu zastupitel Píša (Zelení).

Ostrou debatu ale rozpoutal až Jiří Hoskovec (Piráti). Stejně jako ostatní opoziční zastupitelé řekl, že nezpochybňuje Růžičkovy zásluhy v Praze 6, nelíbilo se mu ale, že se na Gymnáziu Jana Keplera natáčel předvolební klip TOP 09. Za stranu Růžička jako nezávislý kandidoval do Senátu. Kolegu ze zastupitelstva Hoskovec zkritizoval také za fotku s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Podle Růžičky to ale všechno byly neférové argumenty, které se nezakládají na pravdě.

„Měl byste se ve svém věku, promiňte, že jsem takto konkrétní, přeci jen trošku ovládat a snažit se i politicky vystupovat, toto bylo velmi nevhodné,“ vystartovala na Hoskovce koaliční zastupitelka Eva Smutná (za TOP 09 a KDU-ČSL).

„Já jsem dneska zastupujícím předsedou klubu, takže mám nárok ještě na třetí vystoupení a jsem připraven na tvrdou repliku vůči Pirátům, jestli se trochu neuklidní,“ uzavřel zase svůj projev místostarosta Jan Lacina (STAN).

„My se tady zdánlivě přeme o pana Růžičku, přičemž o něj vlastně vůbec nejde. Je jasné, že bychom ho všichni za čestného občana podpořili. Opravdu nám ale vadí, že si to vedení radnice upeklo nějak podivně mezi sebou. Je to nešikovnost vedení města a je zbytečné napomínat Piráty, že se chovají nevhodně,“ reagovala na výtky koaličních zastupitelů Jana Kabelová (Piráti).

Návrh nakonec zastupitelstvem o tři hlasy prošel. A to i díky Růžičkovi, který podpořil i sám sebe. Mimo něj se v rámci jednoho hlasování rozhodovalo o dalších třech nominacích na čestné občanství a dvou oceněních na cenu městské části.

„Vůbec nebylo potřeba, abych pro to hlasoval. Jenomže v té skupině oceněných jsou lidé, kteří si to zaslouží. Takže jsem si zase říkal, že když pro to nebudu hlasovat, tak se možná stane, že to nedostanu já, ale také to nedostanou další navržení,“ řekl Seznamu po hlasování Růžička (za TOP 09 a KDU-ČSL).

Mimo něj obdrží čestné občanství také armádní generál ve výslužbě Karel Pezl, arciopat břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek a dlouholetá ředitelka domova pro seniory Eva Kalhousová. O těchto návrzích se žádná debata nevedla. Městská část navíc ocenila také cenou městské části bývalého ředitele léčebny dlouhodobě nemocných Jiřího Malého a vojenského historika Eduarda Stehlíka.

Pro příště chce Praha 6 do pracovní komise opět jmenovat i opozici, aby se zastupitelstvo vyhnulo další podobně bouřlivé diskuzi.

Reklama

Doporučované