Hlavní obsah

Praha 9 vyhlásila soutěž o návrh fontány s plastikou ve Vysočanech

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Praha 9 vyhlásila projektovou výtvarně-architektonickou soutěž o návrh fontány s dětským brouzdalištěm doplněné o plastiku. Vybraná instalace bude pořízená z peněz z programu pražského magistrátu Umění pro město.

Článek

Celkové náklady na zhotovení uměleckého díla a fontány při ulici Sokolovská naproti vysočanské nemocnici jsou podle soutěžního zadání 4,5 milionu korun bez DPH. Vyplývá to z dokumentů k soutěži.

Nové umělecké dílo by mělo stát na místě fontány z roku 1961, jejímž autorem byl sochař Miroslav Jirava. Fontána je nyní zasypaná, Praha 9 chce ale místo oživit. Výtvarníci mají podle soutěžního zadání navrhnout novou plastiku a revitalizaci stávajícího nepoužívaného brouzdaliště a případně i jeho okolí.

Motiv plastiky není tematický omezený. Zájemci o účast v soutěži mohou své návrhy podávat do 19. listopadu. Hodnocení zaslaných návrhů se plánuje na závěr roku. Vítěze vybere porota, v níž zasednou mimo jiné krajinářská architektka Martina Forejtová, umělci Katarína Hládeková a Jiří Plieštik nebo předseda České komory architektů a předseda Komise Rady hlavního města pro umění ve veřejném prostoru Jan Kasl. Předsedkyní poroty je teoretička umění a kurátorka Edith Jeřábková.

Program Umění pro město začal fungovat ještě v minulém volebním období pod jménem „2 procenta na umění ve veřejném prostoru“ podle toho, že na výtvarná díla v ulicích měla jít dvě procenta z celkových ročních investic města. Program se však v minulém období nerozjel a zatím se neuskutečnila žádná trvalá instalace. Současná radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) v roce 2019 nechala jmenovat komisi, která zpracovala novou metodiku programu spojenou i s jeho přejmenováním.

Do fondu programu Umění pro město bylo na počátku převedeno asi 135 milionů korun. O příspěvek z rozpočtu programu mohou žádat například městské části při přípravě svých uměleckých záměrů. Ty poté posuzuje komise a doporučuje jejich realizaci magistrátu. S organizací výtvarných soutěží radnicím pomáhají odborníci z magistrátu a Galerie hlavního města Prahy. Přípravu a instalaci díla pak mají na starosti městské části.

Prahu 9, ve které žije zhruba 58.050 obyvatel, tvoří katastrální území Proseku a části katastrálních území Vysočan, Hrdlořez, Střížkova, Hloubětína, Libně a Malešic.

Reklama

Související témata:

Doporučované