Hlavní obsah

Praha a Středočeský kraj uzavřou memorandum o spolupráci

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Praha a Středočeský kraj plánují podepsat memorandum zakotvující vzájemnou spolupráci. Po společném jednání to dnes novinářům řekli pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Článek

Memorandum budou schvalovat rady a zastupitelstva obou samospráv, poté bude následovat jeho podpis. Podle Hřiba by na obecný dokument mohly navazovat další pro konkrétní oblasti.

Rady obou samospráv se ve čtvrtek sešly na společném jednání. Podle obou politiků řešily zejména dopravní témata, jako jsou plánované silniční stavby nebo hromadná doprava. Podle Peckové zástupci krajů hovořili také o ochraně životního prostředí, vodovodní infrastruktuře, školství nebo majetku.

Hřib řekl, že s aktuálním vedení kraje je spolupráce výrazně lepší než s minulým pod vedením Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Neformální spolupráce podle obou politiků začala hned po loňských krajských volbách a ustanovení nové koalice, nyní by se měla formalizovat memorandem. „Nápad je takový, že bychom udělali jedno memorandum obecné a na to by případně mohla navazovat další memoranda nebo aktualizace z jednotlivých oblastí, kde by byly konkrétní cíle,“ vysvětlil Hřib.

V Praze od konce roku 2018 vládne koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). V opozici je ODS a ANO. Ve Středočeském kraji od loňského listopadu vládne koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Předtím kraj vedla koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty. ČSSD a KSČM se loni do zastupitelstva nedostaly, v opozici je jen ANO.

Reklama

Doporučované