Hlavní obsah

Praha chce koupit ubytovnu pro lidi bez domova

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) připraví návrh veřejné soutěže na nákup ubytovacího zařízení, které by mělo sloužit zejména pro dočasné ubytování lidí bez domova.

Článek

Vytvoření zadání veřejné zakázky potrvá nejméně půl roku a poté ho budou znovu schvalovat radní a zastupitelé. Město v době epidemie nového koronaviru zajistilo ubytování lidí bez domova v hotelech a hostelech, to by mělo zůstat zachováno do poloviny příštího roku.

Radní Milena Johnová řekla, že prodloužení smluv ve vybraných hostelech dostane nově namísto majetkového odboru magistrátu na starost městská organizace Centrum sociálních služeb Praha (CSSP). Měla by jednat o prodloužení smluv s hostely do poloviny příštího roku, což může být komplikované. Radní řekla, že nyní ubytovaných lidí je zhruba polovina z původních více než 350 a město využívá čtyři z původních šesti hostelů a dvě ubytovny, které byly upraveny z každoročně otevíraných zimních nocleháren.

„Dneska si ty objekty pronajímáme, ale přijde nám vhodnější, aby to byly městské objekty,“ řekl Zábranský. Ukázalo se podle něj, že když lidé bez domova bydlí v hotelu nebo ubytovně, sociálním pracovníkům se s nimi lépe pracuje a lépe se daří zajistit jim trvalé bydlení. Johnová dodala, že město se v minulosti zbavilo všech ubytoven a nyní vlastní jen jednu, kterou využívají mimopražští zaměstnanci záchranné služby. K přespávání zaměstnanců městských organizací by podle Zábranského měla částečně sloužit i nově pořízená ubytovna, pokud její nákup v budoucnu schválí zastupitelé.

Zábranský dodal, že radní dnes také schválili určení dalšího využití volných bytů, kterých má letos magistrát i díky rekonstrukcím k rozdělení 470. „Chtěli jsme to nějak rozvrhnout mezi různé cílové skupiny,“ řekl radní. Výsledkem podle něj je, že 45 procent bytů získají zástupci potřebných profesí, čtvrtinu rodiny z ubytoven či matky samoživitelky, 15 procent lidé s duševními poruchami nyní hospitalizovaní v léčebnách a pět procent bude určeno na posílení části fondu určené seniorům.

V hlavním městě žije podle sčítání a odhadu, které loni v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, zhruba 3250 bezdomovců. Jen asi třetina je z Prahy, ostatní jsou z dalších míst České republiky a také ze zahraničí. Přímo na ulici jich přespává asi třetina, další využívají různé typy sociálních služeb či dočasného ubytování.

Reklama

Doporučované