Hlavní obsah

Praha uzavře autům některé ulice v centru, chce také zvýšit parkovné

Tisková konference rady Prahy 1 k omezení aut v centru.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Extrémní přetížení dopravy nebo znečištění ovzduší. I to jsou důvody, proč chce Praha 1 omezit automobilovou dopravu na některých místech v centru metropole.

Článek

Praha 1 plánuje “zklidnění” dopravy v centru města, které podle radního městské části Davida Skály (Praha 1 Sobě) nemá být průjezdním místem. Konkrétně se má jednat o uzavření ulice Ostrovní, která ústí do ulice Spálené nedaleko Národní třídy. Zákaz by měl platit také pro rezidenty.

Druhá plánovaná uzavírka se týká Husovy ulice a Mariánského náměstí, kde sídlí významné instituce jako Národní knihovna nebo pražský magistrát.

Městská část chce také navrhnout magistrátu změny v systému parkovacích zón. Zdražit by se měly ceny parkovacích karet pro abonenty, tedy osoby provozující firmu na Praze 1. Aktuálně je cena za parkovací kartu pro tyto osoby 7 tisíc korun, což je podle Skály velice nízká a dlouhodobě neudržitelná cena. Výši ceny ale musí stanovit magistrát.

Současné vedení městské části v poslední době mluvilo například o omezení průjezdu Prašnou branou, delší dobu se zvažuje také uzavření Malostranského náměstí pro vozy nerezidentů či zklidnění Klárova a Újezdu. Praha 1 v minulých letech také na některých místech v centru osadila výsuvné sloupky, v čemž chce současné vedení radnice pokračovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované