Hlavní obsah

Praha chce mít lepší dohled nad stavbou nové čtvrti Smíchov City

Foto: Sekyra Group

Takto má vypadat jedna z částí nové čtvrti.

Reklama

Developerská společnost Sekyra Group už zahájila stavbu první etapy nové pražské čtvrti Smíchov City. Pražský magistrát nyní vstoupil do spolku, který má na vývoj projektu, jehož první etapa vyjde na tři a půl miliardy, dohlížet.

Článek

První etapa má být dokončená za 28 měsíců. Celkové náklady firma odhaduje na 20 miliard korun, čtvrť by měla být hotová za 12 let. Projekt má čtyři etapy.

V místě bývalého nákladového nádraží vznikne téměř 400 000 metrů čtverečních bytových, administrativních, obchodních nebo veřejných ploch včetně kilometrového pěšího bulváru. Jeho osa bude protínat siluetu Pražského hradu. Součástí projektu jsou také škola a zelené plochy.

První etapu čtvrti bude stavět konsorcium firem Strabag, Aspira Construction a Instalace Praha. „První městský blok vyroste na křižovatce ulic Za Ženskými domovy a Nádražní. Vyroste zde 195 bytových jednotek, z nichž už za prvních šest měsíců od zahájení prodeje našlo přes 60 procent své majitele,“ uvedl ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Jak dále uvedl, následovat budou kancelářská budova s rozlohou 10 000 metrů čtverečních a další bytový blok s 210 byty.

V jižní části téměř kilometrového pěšího bulváru ve druhé etapě projektu vyroste komerční čtvrť (business district) včetně kampusu pro Českou spořitelnu o celkové ploše 130 000 metrů čtverečních. Zároveň bude dostavěn celý bulvár a developer zahájí výstavbu parkových ploch.

Podívejte se, jak má vypadat Smíchov City – Sever:

+14

Součástí celkového záměru jsou také infrastrukturní a dopravní investice. Bude vybudováno záchytné parkoviště pro autobusy a více než 1 000 aut v sousedství smíchovského vlakového nádraží. Do něj se zároveň přesune podstatná část provozu z dnešního autobusového nádraží Na Knížecí. Tato investice, kterou realizuje hlavní město Praha, si vyžádá více než 2,5 miliardy korun. Správa železnic zároveň zmodernizuje budovu smíchovského nádraží a jeho okolí přibližně za tři miliardy korun.

Do projektu chce nyní intenzivněji vstoupit město Praha. Pro lepší sladění všech dalších kroků a rychlejší domluvu zakládají klíčoví vlastníci spolek, do kterého vstoupí hlavní město i městská část Praha 5. Díky tomu bude plánování v dlouhodobém horizontu snadnější.

Smíchov City – Jih ve vizualizacích:

+1

„Cílem spolku je vybudování nové moderní pražské čtvrti, s jejíž výstavbou je spojena koordinace všech projektů od různých investorů. K tomu je třeba definovat hlavní úkoly, jako je identifikace hlavních problémů v území či nastavení efektivní spolupráce mezi Prahou, městskou částí i klíčovými vlastníky,“ popsal důvod vzniku spolku primátorův náměstek Petr Hlaváček (TOP 09 a STAN).

Spolek bude založen společnostmi Sekyra Group a Českou spořitelnou NHQ, které vlastní největší část tohoto území. Vstupem hlavního města a městské části Prahy 5 do spolku bude posílena role Prahy z pohledu rozvoje, dopravy i dalších veřejných zájmů v této lokalitě, jako je například výstavba základní školy.

Návrh nového dopravního terminálu na Smíchově:

+4

„Vítám snahu o koordinaci všech naplánovaných záměrů v této oblasti, která bude v příštích letech pravděpodobně nejdynamičtěji se rozvíjející lokalitou Prahy,“ dodal Adam Scheinherr (Praha Sobě), náměstek primátora pro dopravu. „Novou městskou čtvrť zde doplní významné dopravní stavby – moderní terminál Smíchov, který umožní provázání železnice, metra, tramvají a autobusů a nabídne i dostatečné kapacity pro auta v režimu záchytného parkování, rekonstruované tramvajové tratě a v širším pohledu také nový Dvorecký most. Nový spolek bude sloužit pro efektivní komunikaci mezi všemi aktéry z veřejného i soukromého sektoru.“

Důležité podle něj je, že na rozvoji Smíchova panuje mezi všemi aktéry shoda. V území smíchovského nádraží již proběhl proces změny územního plánu. Podkladová studie je schválena hlavním městem, městskou částí Praha 5 i vlastníky pozemků.

Video ukazuje budoucí podobu čtvrti Smíchov City.Video: Sekyra Group

„Rozvoj brownfieldů je pro město klíčový. Koordinace veškerých projektů pomůže rychlejší a kvalitnější výstavbě nejen bytových domů, ale například i Terminálu Smíchov, který bude pro Prahu důležitým dopravním uzlem. Z přípravy Smíchova se tak můžeme inspirovat i při rozvoji dalších lokalit, jako jsou Bubny či Nákladové nádraží Žižkov,“ dodal Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Společnost Sekyra Group působí na českém realitním trhu více než 20 let. V současnosti spravuje projekty s celkovou plochou přes milion metrů čtverečních. Vybudovala například sídla České spořitelny, Nestlé, T-Mobilu, Skansky nebo Národní technické knihovny.

Kromě Smíchov City je její další velkou investicí nová čtvrť Rohan City, která se rozkládá na rozhraní Karlína, Invalidovny a Libně. Další investicí je projekt Žižkov City, kde na pozemcích bývalého nákladového nádraží vznikne rezidenční čtvrť. Developer má zároveň ve spolupráci s Prahou zrevitalizovat historickou nádražní budovu, která bude mít převážně veřejnou funkci a jejíž součástí by měl být i Národní filmový archiv.

Reklama

Doporučované