Hlavní obsah

Praha chce nové byty pro střední třídu, obnoví družstevní výstavbu

Foto: Seznam Zprávy

Praha se podle plánu stane členem družstva a bude v něm mít k dispozici část bytů pro lidi v profesích, které potřebuje pro chod města, jako jsou učitelé, zdravotníci, policisté nebo hasiči.

Reklama

Družstevní výstavbu bytů chce obnovit pražský magistrát. Chce tím řešit nedostatek bytů pro střední třídu. Praha poskytne právo stavby k výstavbě bytového domu bytovému družstvu.

Článek

„Optimální možností, jak zajistit dostupnější bydlení pro střední vrstvu, je obnovení tradice družstevního bydlení,“ míní radní Hana Kordová Marvanová. „Bytová družstva v českých zemích vznikala již za Rakouska-Uherska, ale jejich vrcholný rozmach nastal za první republiky. Jejich předností byla záruka užívacího práva k bytu a neziskové družstevní nájemné. Družstva stavěla činžovní domy s malými byty, rodinné domky, ale třeba i svobodárny. Cílem bylo podpořit bydlení nižších a středních vrstev obyvatelstva. Svou vilu postavili jako družstevníci například i bratři Čapkové.“

Praha hodlá k družstevní výstavbě přispět v první řadě poskytnutím pozemků. Praha poskytne právo stavby k výstavbě bytového domu bytovému družstvu, takže pozemek i nadále zůstává ve vlastnictví Prahy a právo stavby bude zřízeno ve prospěch bytového družstva. Cena bytů tím podle Marvanové klesne – družstvo nebude muset investovat do jejich koupě. Praha se podle plánů radních stane členem družstva a bude mít v družstvu k dispozici část bytů pro lidi v profesích, které potřebuje pro chod města, jako jsou učitelé, zdravotníci, policisté nebo hasiči. „Do bytového družstva se budou moci přihlásit občané, kteří nemají vlastní bydlení a příjmově nepřekročí stanovenou hranici. Stanou se družstevníky a budou byt používat pro vlastní bydlení,“ upřesnila radní. Jak vysoká příjmová hranice bude, zatím není jasné.

Snížit ceny má i odpuštění daně.

Zájemci o členství uhradí čtvrtinu ceny bytu a zbytek budou po nastěhování platit jako nájemné. Družstvo z peněz bude splácet úvěr u banky. Po vyrovnání všech závazků bude možný převod pozemku do vlastnictví družstva a převod bytů do vlastnictví členů družstva.

„Jsem přesvědčená, že musíme jako město vytvářet podmínky nejen pro bydlení sociálně nejslabších skupin obyvatel, ale i pro ostatní obyvatele Prahy, včetně střední vrstvy. Kromě výstavby městské a družstevní je nutné zrychlit povolování staveb a vytvořit lepší podmínky pro výstavbu bytů soukromými developery. Zvýší-li se nabídka bytů na trhu, určitě to pomůže snížit ceny bydlení a učinit bydlení dostupnějším,“ věří Kordová Marvanová.

V Liberci už družstevně postavili první dům

Družstevní výstavba se začíná vracet do módy i jinde než v hlavním městě. Například v centru Liberce nyní dokončují první ze tří domů, do nichž se nastěhují družstevníci. Na severu Čech jde ale o komerční projekt bez účasti města. Na místě zchátralého areálu bývalých Montážních závodů v dolním centru Liberce roste 114 družstevních bytů. „Jde o byty všech velikostí, ale nejvíce je těch menších,“ řekl Petr Černý, předseda Stavebního bytového družstva Sever, které domy staví. Každý byt bude mít sklep a družstevníci budou mít k dispozici 146 krytých parkovacích stání.

Foto: SIA

Takto má vypadat družstevní bydlení v Liberci.

Družstevní systém v Liberci spočívá v tom, že kupující zaplatí na začátku 25 % ceny a zbylých 75 % poté splácí jako nájemné následujících pětadvacet let. Poté si může byt převést do osobního vlastnictví.

Například cena bytu 2 + KK o velikosti 94,6 metru čtverečních vyjde celkem na 3 499 500 korun. Družstevník zaplatí na začátku 874 875 korun a poté měsíčně splácí 13 422 korun.

„SBD Sever mělo dlouhodobě ambici vrátit se k družstevní výstavbě, protože si myslíme, že bude opět trendy. Je to zaměřeno na ty, kdo nemohou nebo nechtějí dosáhnout na hypotéku, jako jsou třeba mladé rodiny s dětmi,“ podotkl Černý. SBD Sever spravuje v Liberci přes 10 000 bytů a nebytových jednotek, družstevních bytů je z toho ale zatím jen 400.

Reklama

Doporučované