Hlavní obsah

Praha chce ulevit „Kulaťáku“. Má začít fungovat jako standardní náměstí

Foto: Pavel Hnilička Architekti

Takto by mělo náměstí vypadat po přestavbě.

Reklama

Hlavní město vypíše veřejnou zakázku na projektanta plánovaného propojení Evropské a Svatovítské ulice novou silnicí, která má ulevit Vítěznému náměstí – známému jako Kulaťák – v Praze 6. Rozhodli o tom radní.

Článek

„Vítězné náměstí v Praze 6 je dlouhodobě jednou z nejvytíženějších křižovatek na území hlavního města. Na náměstí je plánovaná celková přestavba, která si klade za cíl uvolnit jeho střed, ulehčit dopravě a vytvořit zde nový veřejný prostor. Rada proto rozhodla o záměru vybudování nového propojení Evropské a Svatovítské ulice a vytvoření pohodlného napojení na tunelový komplex Blanka a ulici Milady Horákové. Zakázka k projektovým službám, jejichž součástí bude i získání územního a stavebního povolení, by měla být vypsána ještě letos,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nová silnice má vést podél železniční trati za areálem kasáren Generála Píky a v Gymnasijní ulici vedle hotelu Diplomat vyústit na Evropskou ulici.

Hlavní myšlenkou úprav je uvolnění středu náměstí odsunutím tramvaje a automobilového provozu tak, aby mohlo plnit funkci standardního náměstí. Radnice Prahy 6 již dříve omezení dopravy na frekventovaném náměstí podmiňovala právě stavbou obchvatu, a to i v souvislosti se zprovozněním tunelového komplexu Blanka, který do Prahy 6 přivedl další auta. V dnes schváleném dokumentu stojí, že obchvat je nezbytnou podmínkou pro zahájení přeměny náměstí.

Praha nyní nechává zpracovat projekt přeměny Vítězného náměstí, na kterou dříve vypsala architektonickou soutěž. V té uspěla kancelář Pavel Hnilička Architekti. Projekt by měl být hotový v březnu příštího roku, celkové náklady na přeměnu náměstí jsou odhadovány na 500 milionů korun bez DPH.

Primátorův náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě) doplnil, že „komunikace spojující ulice Evropská a Svatovítská odlehčí Vítěznému náměstí v Praze 6 a bude důležitá pro jeho rekonstrukci. Momentálně běží změna územního plánu a magistrátní investiční odbor dnešním rozhodnutím rady vypíše soutěž na projektanta, jejíž vítěz mezitím připraví potřebné dokumentace. Očekávám, že změny územního plánu se dočkáme v příštím roce.“

Podívejte se, jak se má proměnit Vítězné náměstí:

+1

Nové propojení Evropská – Svatovítská by do budoucna mělo podle Scheinherra odvést část tranzitní individuální automobilové dopravy z prostoru Vítězného náměstí, čímž budou vytvořeny podmínky pro lepší fungování náměstí, které je zatíženo nejen vysokou intenzitou silniční dopravy, ale i veřejnou dopravou. Díky výstavbě nového propojení těchto ulic bude možné také upravit samotné Vítězné náměstí, aby se stalo pro veřejnost dostupnější, mohly se zde konat různé události a zlepšilo se i životní prostředí v této lokalitě. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je stanovena ve výši 14,5 milionu korun bez DPH.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní do něj ústí několik ulic - Evropská, Čs. armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Mělo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj vžil název Kulaťák.

Reklama

Doporučované