Hlavní obsah

Praha chce vybudovat druhý výstup ze stanice metra C Vltavská

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení Prahy počítá s vybudováním druhého výstupu ze stanice metra C Vltavská, který v minulosti nebyl dodělán. Vznikne v rámci chystané výstavby na území Bubnů-Zátorů.

Článek

Změní se i prostor v okolí současného výstupu. Na dotaz ČTK to dnes řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Praha v minulosti odstranila u výstupu některé nevzhledné části a opravila umělecká díla. Nyní zde spolu s DPP a Galerií hlavního města (GHMP) vytvořila dočasnou galerii pod širým nebem a umístila velkoformátové fotografie Kevina V. Tona.

„V oblasti dnešního starého nádraží Praha-Bubny se s celkovou zástavbou a výstavbou území Bubny-Zátory počítá, že výstup z metra bude dobudován. Všechny výstupy, jak budou plánovány a jsou uvažovány ve studii území, jsou zakomponovány do parteru budov,“ řekl Scheinherr.

Do budoucí okolní zástavby bude zabudován i nynější jižní výstup a jeho okolí. Zde bude rovněž změněno vedení kolejí a tramvaje od metra pojedou rovně podjezdem pod železnicí, nikoliv směrem k nábřeží. Také vznikne nová železniční stanice. Směrem k nábřeží pak Praha plánuje stavbu nové budovy filharmonie, která by mohla začít nejdříve za šest let. Naopak zachováno by mělo být sousoší fauna a flora u výstupu z metra, které bylo opraveno.

„Přemýšlíme ale, jak to tady krátkodobě proměnit, takže vznikly dva nové přechody pro chodce, zbouraly se zde zbytečné lávky a umělecká díla, Vltava a plastika fauna a flora, byla opravena. Snažíme se dbát na prostor pro cestující,“ řekl Scheinherr. Bude zde také každé tři měsíce instalována nová výstava.

Vltavská není jedinou stanicí pražského metra, kde byl plánován druhý výstup, který ale nebyl nikdy dodělán, podobný případ jsou Staroměstská či Strašnická na trase linky A. V případě Staroměstské si město nechává dělat studii vybudování výstupu. „Výsledky ještě nemáme, je to u projektanta,“ řekl Scheinherr. Podle něj město spíše uvažuje o dobudovávání bezbariérových výstupů. Pokud by některý ze vstupů měl být doděláván, zřejmě tak bude formou výtahu, jako je tomu na Národní třídě na trase B.

Reklama

Doporučované