Hlavní obsah

Praha chce zabránit demolici vzácné vily, zachrání ji památková ochrana

Foto: prazdnedomy.cz

Vila, o jejíž zachování se vede politický boj.

Reklama

Navzdory snahám vlastníků objektu, manželů Haščákových a společnosti SLAM-EXPO, se zřejmě podaří pražskou historickou vilu architekta Viktora Beneše zachránit.

Článek

Magistrát chystá odvolání proti plánované demolici smíchovské vily stavitele Viktora Beneše. Praha 5 má navíc v plánu požádat o zapsání objektu na seznam památkově chráněných budov.

Když se v úterý 13. července na úřední desce stavebního úřadu Prahy 5 objevila zpráva o povolení demolice vily architekta Beneše, okamžitě spustila vlnu nevole, a to nejen mezi místními obyvateli. Na sociálních sítích začaly vznikat petice a lidé přicházeli s nápady, jak objekt, který zdobí Smíchov už téměř 110 let, zachovat.

Po středečním mimořádném jednání zastupitelstva Prahy 5 je jeho záchrana velmi blízko. Radní totiž schválili návrh na podání žádosti o udělení památkové ochrany jak pro zmíněnou vilu, tak i další objekty v rezidenčních vilových čtvrtích městské části. „Věříme, že zhruba do čtrnácti dnů by mohla být zpracovaná,“ sdělil místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold (ODS). Radní zároveň požádali magistrát, aby se proti rozhodnutí o demolici odvolal.

Vila architekta Viktora Beneše a Haščákovi

Vila architekta Viktora Beneše, postavená v roce 1912, patří olomoucké společnosti SLAM-EXPO vlastněné Josefem Slamancem a také Jaroslavu Haščákovi s jeho manželkou Valérií. Na ni slovenský podnikatel a bývalý spolumajitel finanční skupiny Penta Investments začal svůj podíl převádět poté, co byl minulý rok obviněn z korupce a praní špinavých peněz.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) předeslal, že se vedení metropole bude případem zabývat a že možnost podat odvolání bude na programu mimořádného jednání rady města příští úterý. „Na rozdíl od Prahy 5 se může magistrát, díky vlastnictví přilehlých pozemků, k případu vyjadřovat,“ řekl Hřib Seznam Zprávám a dodal: „Zbourat takovou budovu by byla určitě škoda. Jsem přesvědčen, že má architektonickou a historickou hodnotu, a mohla by sloužit i dalším generacím.“

Na Praze 5 nejsou demolice ničím výjimečným

Odvolání podle informací ČTK podpoří i Praha Sobě, která nedávno založila vlastní organizaci na Praze 5 a v případu se angažuje už delší dobu. „S místními spolky připravujeme podnět na prohlášení vily kulturní památkou a také petici, po které se lidé ptají. Dlouhodobě a s nelibostí totiž se sousedy sledujeme počínání stavebního úřadu v Praze 5,“ uvedl magistrátní zastupitel Prahy Sobě a zakladatel hnutí v Praze 5 Pavel Světlík.

Se situací kolem demolic není spokojen ani Radomír Kočí, realitní makléř a jeden ze správců webového portálu prazdnedomy.cz. O případu vily architekta Beneše informoval jako jeden z prvních. „Na Praze 5 padá jedna vila za druhou. Tamní stavební úřad tomu jde z mého pohledu dost na ruku,“ řekl Seznam Zprávám.

Podle předsedkyně výboru pro územní rozvoj městské části Zuzany Hamanové (za STAN) chce Praha 5 podobným situacím do budoucna předcházet.

Přispět k tomu má nový návrh na rozšíření památkově chráněných oblastí v Praze 5, které nyní často končí nelogicky, uprostřed vilové zástavby. Komplexní rozšíření by se mělo týkat právě čtvrti Na Hřebenkách, kde se vede boj o historickou vilu, dále pak Malvazinek, Dívčích hradů, případně Cibulek nebo Žvahova. Cílem je podle Hamanové zabránit obdobným snahám o demolice, nahrazení domů objemnější zástavbou a případnému zastavování zahrad.

S plánem bourat vilu nikdo nepočítal

Výbor územního rozvoje hlavního města nejprve dostal od vlastníků objektu žádost o změnu územního plánu. Informaci o demolici však neobdržel, ta vyplavala na povrch až později. „Předpokládali jsme, že jde pouze o změny v účelu využití objektu, ne o demolici. Z toho při souhlasných stanoviscích na žádost vlastníků vycházela i samospráva Prahy 5,“ přiblížil na dotaz Seznam Zpráv situaci kolem průběhu schvalování demolice místopředseda Prahy Sobě Petr Zeman.

Záměr vlastníků zbourat vilu byl překvapením také pro primátora Zdeňka Hřiba. „Původně se mluvilo jen o rekonstrukci. Respektuji soukromé vlastnictví a svobodné nakládání s majetkem, ale přesto se pokusíme s majiteli spojit a vše si vysvětlit,“ reagoval Hřib. Jelikož majitelé dodali všechna potřebná stanoviska a budova nebyla nijak památkově chráněna, stavebnímu úřadu ovšem nakonec nezbyla jiná možnost než demolici povolit.

„Odbor památkové péče magistrátu neměl k demolici připomínky, jelikož vila není kulturní památkou a nenachází se v památkové zóně,“ vysvětlil místopředseda Prahy sobě Petr Zeman. Demoliční výměr vydal stavební úřad Prahy 5 v pátek 9. července a je možné se proti němu odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí. Na programu ho magistrát bude mít 27. července.

Reklama

Související témata:
Viktor Beneš

Doporučované