Hlavní obsah

Praha chce zvýšit turistický poplatek z ubytování z 21 na 50 korun za den

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Prahy chce zvýšit turistický poplatek za ubytování z nynějších 21 na 50 korun za den. Důvodem je snaha zvýšit příjmy města, které jsou nižší než výdaje spojené s turismem.

Článek

Město proto schválilo memorandum se svou firmou Prague City Tourims (PCT) a Asociací hotelů a restaurací ČR, podle kterého vznikne do března 2022 návrh zavedení nové ceny. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Současná výše poplatku platí od 1. ledna 2020. Magistrát kvůli pandemii covidu-19 loni poplatek odpouštěl. Turismus patří mezi nejpostiženější odvětví. Ředitel hotelové sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov nepovažuje tento krok v současné krizi za šťastný. "Pro obor to bude další zátěž, řekl.

„Výdaje hlavního města Prahy v oblasti cestovního ruchu dlouhodobě výrazně převyšují příjmy v této oblasti. PCT se ve spolupráci s hlavním městem snaží nalézt možnosti, jak tento existující nevyvážený stav zmírnit,“ píše se v dokumentu. Město turistům dotuje například MHD, protože jízdenky podle něho nepokrývají náklady, svoz odpadu, veřejné osvětlení, záchrannou službu nebo bezpečnost.

„Přijde nám vhodné a spravedlivé, aby náklady spojené s turismem šly od turistů, ne z kapes Pražanů. Jsme přesvědčeni, že tento krok nijak neohrozí turismus v Praze, ale naopak jej pomůže rozvíjet,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Jaký je přesně rozdíl mezi příjmy a výdaji, se podle něho nedá přesně říci. Podle náměstka se však jedná o vyšší stovky milionů korun.

Zvýšení sazby by přineslo do městské kasy dodatečný příjem z cestovního ruchu, který by bylo podle dokumentu možné využít na podporu a kultivaci cestovního ruchu. Zvýšení poplatku až na padesátikorunu umožňuje Praze zákon.

Předseda Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek řekl, že zvýšení poplatku je správný krok a peníze je třeba zpět investovat do turismu. Případného odlivu turistů se neobává. „Podle stejného vzorce by nemohli jezdit do jiných měst. Každý, kdo cestuje po světě, ví, že je vybírání poplatku zcela běžná praxe,“ řekl. Turismus by se podle něho mohl dostat - v případě, že nenastanou potíže - na předcovidovou úroveň na přelomu let 2023 a 2024.

Hotelnictví podle Lazarova čelí největší krizi za poslední roky a v odvětví panuje velká nejistota. „Mnohem lepší by bylo, kdyby se relevantní osoby obecně zamýšlely spíše nad tím, jak hotelnictví pomoci, než obor zatěžovat zvýšením poplatků. Kromě toho, navýšení poplatku zvýší celkové ubytovací náklady pro koncového zákazníka,“ uvedl.

Při porovnání s dalšími evropských městy je poplatek v Praze na výrazně nižší úrovni. Zmíněných 21 korun představuje zhruba 0,81 eura. Podle dokumentu například v Barceloně činí 1,1 eura, ve Vídni 2,11 eura, v Budapešti 3,2 eura. Více než šest eur zaplatí turisté v Římě a v Kodani dokonce 19,04 eura.

Zvýšit poplatek na 50 Kč se už rozhodla některá česká města jako Karlovy Vary, Český Krumlov, Františkovy Lázně nebo Lipno nad Vltavou. Nad úroveň 21 Kč pak také poplatek zvýšily Ústí nad Labem, Lednice, Špindlerův mlýn či Luhačovice.

Na poplatcích z ubytování šlo v roce 2019 do městské pokladny zhruba 344 milionů korun. Loni jej město kvůli koronavirové pandemii odpouštělo. Navíc došlo k výraznému poklesu turistů a město vybralo pouze 67 milionů Kč, přičemž v letošním roce to od ledna do konce září bylo 34 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované