Hlavní obsah

Praha chystá zvýšení daně z nemovitostí. Lidé zaplatí až dvojnásobek

Opozici na Praze 10 se nelíbí zvyšování daně z nemovitosti.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Magistrát hlavního města dal jednotlivým městským částem na vybranou. Většina chce, aby lidi za vlastnění nemovitostí platili víc.

Článek

Každý rok do konce května musí vlastníci pozemků, bytů a staveb zaplatit daň z nemovitosti. Například za byt o 70 metrech čtverečních v Praze se platí zhruba 860 korun.

V řadě jiných měst je přitom sazba za stejný byt větší. Například v Karlových Varech 1548 korun a v Ústí nad Labem, Liberci a Pardubicích 1204 korun.

To by se brzo ale mohlo změnit a velká část Pražanů by rázem začala platit 1720 korun za svůj sedmdesátimetrový byt.

Daň z nemovitých věcí je jediná, o které si mohou rozhodnout samotná města a obce. A s tím je spojené i to, že vybrané peníze nejdou státu, ale přímo do městské kasy. Na začátku léta to připomínala představitelům obcí i ministryně financí Alena Schillerová, když ji žádali o více peněz.

„Obce se mohou rozhodnout o navýšení této daně v té jednotlivé lokalitě, a to dokonce koeficientem, který mohou mít až pětinásobný,“ řekla Alena Schillerová Seznamu.

Města mohou daň zvyšovat pomocí několika koeficientů, prakticky jde o číslo, kterým se vynásobí základ daně. Koeficient se pohybuje od jedničky, což vlastně znamená žádné navýšení až po pětku, která představuje maximální, pětinásobné navýšení.

Praha má svůj místní koeficient nastavený zatím na čísle jedna, tedy nejnižší možné hodnotě. Magistrát ale navrhl jeho zvýšení na dvojnásobek. Zároveň ale dal na vybranou jednotlivým městským částem, jestli chtějí daň u obydlí a stavebních pozemků nechat na současné úrovni a nebo zvýšit. A to za pomocí změny dalšího, takzvaného velikostního koeficientu.

Jistota zdvojnásobení daně tak zatím je jen u komerčních nemovitostí.

A právě možnost rozhodnout o vyšší daně způsobila rozbroje na radnici Prahy 10. Vládnoucí koalice se rozhodla možnosti využít a zdvojnásobit daň. To se ovšem nelíbí opozici, tedy zastupitelům za Ano a TOP 09. Ti se snaží rozhodnutí ještě zvrátit.

„Tímto zvyšováním daní současná koalice ukazuje svoji neschopnost. V rozpočtu je díra 250 milionů a koalice potřebuje, aby tuto díru zalepili občané a podnikatelé,“ říká Radmila Kleslová, bývalá starostka Prahy 10 a aktuálně zastupitelka v opozici.

Opozice také kritizuje, že o zvýšení daně městská část rozhodla jen na úrovni městské rady, a nehlasovalo se o tom na celém zastupitelstvu.

„Doufáme, že se nám podaří prohlasovat program středečního zastupitelstva, kde je bod jediný, chceme, aby se daň z nemovitosti nezvyšovala,“ říká Radmila Kleslová.

Podle radních v Praze 10 hlasování zastupitelstva legislativa nevyžaduje. Ostatně ani v jiných městských částech o zvyšování daně nerozhodovalo hlasování zastupitelstva. Proto zvolili variantu, kdy o dani hlasovala městská rada.

„Naše příjmy jsou dané hlavním městem a my v tuto chvíli nemáme jinou možnost jak je zvýšit. Městská část roky hospodaří s deficitem a ten se snažíme zmírnit,“ reaguje pro Seznam Lucie Sedmihradská, radní pro finance a rozpočet na Praze 10.

Strany v opozici na Praze 10, tedy zejména hnutí Ano a TOP 09 svůj pokus opírají zejména o to, že by je podpořila i koaliční ODS, která je proti navyšování daní. Jenomže den před zastupitelstvem to nevypadá, že by ODS opozici pomohla.

„Je to zoufalý pokus opozice, na který si vzpomněli po dvou měsících,“ vyjádřil se pro Seznam Filip Humplík, místostarosta Prahy 10 za ODS.

Mezitím, co se na radnici v pražských Vršovicích o dani dohadují, magistrát hlavního města už pokročil. Dostal zpátky návrh všech 57 městských částí a připravil vše na hlasování na úrovni magistrátu.

„Ohlas byl jednoznačný. 53 městských částí vyjádřilo souhlas s tímto postupem a 33 městských částí se rozhodlo, že požádá o navýšení,“ řekl v pondělí Pavel Vyhnánek, náměstek primátora Prahy pro oblast financí a rozpočtu.

Podle Aktuálně.cz nejvyšší možnou, tedy dvojnásobnou daň z nemovitosti pro obydlí navrhlo hned 20 městských částí. Kromě Prahy 10 například Praha 1, Praha 3, Praha 7 a nebo Praha 8.

Navýšení musí schválit ještě zastupitelstvo hlavního města. I tady by mohlo narazit na odpor opozice, tedy například hnutí ANO. Reálně se teď právě politici z hnutí ANO zdráhají pro navýšení hlasovat, a to i přesto, že jde o radu jejich ministryně.

„To slyším teď poprvé, nezaznamenal jsem to. Obecně ale nemůžeme jako klub hlasovat pro zvyšování daní, když jsme měli ve volebním programu, že nebudeme zvyšovat daně ani poplatky za parkování,“ řekl Seznamu Patrik Nacher, zastupitel za hnutí ANO na pražském magistrátu.

Na klubu se ale podle něj domluvili, že budou hlasovat volně, a je proto možné, že někteří jeho kolegové pro zvýšení daně ruku zvednout. Například i proto, že ve své městský části navýšení navrhli.

Ani magistrátní koalice nevystupuje jednotně. TOP 09 se záměrem navyšovat daň rovněž nesouhlasí. „Předsednictvo TOP 09 dnes vyzvalo své pražské komunální zastupitele, aby hlasovali PROTI zvýšení daně z nemovitostí na území hlavního města Prahy,“ uvedl v úterý na svém twitterovém účtu Miroslav Kalousek (TOP 09).

Reklama

Doporučované