Hlavní obsah

Praha desítkami milionů pomůže 20 firmám. Není zřejmé, komu a proč

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

K plánu přidat do záručního programu 46 milionů korun zhruba pro dvě desítky firem se hlásí primátor Zdeněk Hřib. Koaliční partner ovšem jeho rozhodnutí zpochybňuje.

Reklama

Do záručního fondu na pomoc firmám postiženým koronakrizí přidá pražský magistrát 46 milionů korun.

Článek

Pražský magistrát přidá 46 milionů korun do svého záručního fondu COVID Praha na podporu podnikatelů postižených opatřeními proti koronaviru. Celková částka vložená do fondu tak je 646 milionů. O navýšení dnes rozhodli pražští radní. Praha vytvořila program poté, kdy nebylo možné, aby se pražští podnikatelé hlásili do vládního programu COVID II. Záruky pro město vyřizovala Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).

Původně vložených 600 milionů zaručí podnikatelům úvěry za 1,4 miliardy. ČMZRB nyní dokončuje rozdělování částky. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ČTK v pátek sdělil, že proti předpokladům bude možné zaručit úvěry až za 1,55 miliardy, a podpořit tak více žadatelů.

Jak upozornil dnes deník Neovlivní.cz, není ale jasné, jak vedení Prahy dospělo k této konkrétní částce ani komu přesně je určena.

V důvodové zprávě, kterou radní dostali, se k tomuto bodu podle Neovlivní.cz píše: „Navýšením alokačního nástroje o 46 milionů se ČMZRB zaváže, že podpoří dalších 20 žádostí o záruku. Dle odhadu ČMZRB takové navýšení podpoří další úvěry v hodnotě cca 100 milionů.“ V podkladech pro radní ovšem není řečeno, proč právě dalších dvacet žádostí, a ne třeba 30.

Peníze na navýšení částky vezme město stejně jako dříve z evropských peněz původně určených na dotace v oblasti inovací. Praha nemůže pro podobné účely použít peníze z rozpočtu města.

S navýšením peněz do fondu na jednání rady nesouhlasily koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). „Nemůžeme se zbavit pocitu, že peníze z programu COVID Praha nebyly přiděleny těm nejpotřebnějším, ale že byly za netransparentních podmínek přiděleny pouze těm, které určily banky. Zvláště znepokojující je, že peníze nezískaly pražské hotely, restaurace a jiné subjekty v cestovním ruchu, které jsou nejvíce ohroženy,“ řekl ČTK europoslanec a předseda zastupitelů Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09). Spojené síly chtěly dokument stáhnout z dnešního programu jednání, ale neuspěly.

Kromě toho kritizoval, že navýšení pomoci nebylo dostatečně předjednané, přestože ČMZRB tvrdí, že dohoda prošla jak expertní, tak vrcholovou úrovní obou institucí.

„Jsem členem ekonomické komise, kterou město založilo právě na pomoc firmám postiženým koronakrizí, a zároveň předsedou výboru pro evropské záležitosti, ale nikdo o tom se mnou nejednal,“ uvedl pro Neovlivní.cz Pospíšil.

Primátor Hřib pak deníku potvrdil, že navýšení pomoci jde primárně za ním. A žádosti mají být posuzovány chronologicky, jak byly přijaty.

COVID Praha pražský magistrát schválil v dubnu v reakci na koronavirovou krizi a fakt, že pražští podnikatelé nemohli žádat o půjčky z prvních dvou státních programů. Pražský program měl stejné podmínky jako vládní COVID II. Podnikatelé žádali o bezúročné úvěry od 10 000 korun do 15 milionů či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Praha za půjčky ručí do 80 procent. Program se vztahoval na malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur.

Reklama

Doporučované