Hlavní obsah

Praha dražší než Hamburk. Ceny bytů se v hlavním městě vymkly kontrole

V Hamburku je levnější bydlení než v Praze.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Že jsou byty ve velkých německých městech vzhledem ke mzdám relativně dostupnější než v Praze, je známo poměrně dlouho. Nyní už situace zašla tak daleko, že jsou české ceny vyšší i v absolutních hodnotách.

Článek

V nové čtvrti HafenCity, jejíž výstavba je považována za rozšíření samotného centra, stojí byty postavené s účastí města v přepočtu od 90 do 103 tisíc korun za metr čtvereční. Ty od soukromých developerů jsou v relaci 103 až 155 tisíc korun za metr. Luxusní segment je potom za 155 až 258 tisíc korun. Údaje pocházejí z října 2018 od společnosti HafenCity Hamburg, která čtvrť buduje.

A teď Praha. Ve třetím čtvrtletí letošního roku byl v nabídce metr průměrného nového bytu za 102 tisíc korun. V centru je to mnohem více. Na Praze 1 je průměr 206 tisíc, v druhém obvodu 159 tisíc korun. Průměr v centrálních pražských lokalitách je tak naceněn jako luxusní segment v centru Hamburku. Údaje pochází ze statistiky developerů Trigema, Central Group a Skanska, na kterou dohlíží IPR.

I když mají v absolutních hodnotách levnější bydlení, užívají si Hamburští i více než dvojnásobné příjmy než Pražané. Podle údajů Gehaltsvergleich je průměrná hrubá mzda v Hamburku 3 450 eur, tedy v přepočtu 89 312 korun. V Praze to podle ČSÚ aktuálně je 39 309 korun.

Jak je možné, že je jedno z nejdražších německých měst levnější než Praha? V českém hlavním městě šly v posledních letech kvůli více faktorům v čele s nízkou nabídkou ceny prudce nahoru. V Hamburku je to jinak.

Podle architekta Petera Gera, který dvanáct let vedl na hamburské radnici plánování rozvoje centrálních částí, je to tím, že v Hamburku se hodně staví. „Tím, že město staví byty i podporuje výstavbu, vniká do tržního prostředí. Současně se staví mezi osmi až deseti tisíci byty ročně. Nabídka tím dostává nové impulsy a cena se udržuje nebo se i může snížit,“ říká Gero s tím, že v širším centru mimo HafenCity jsou ceny bytů ještě o poznání nižší.

Zároveň podle architekta hraje roli i fakt, že velký podíl bytů v Hamburku je nájemných. Město vlastní a pronajímá okolo 70 tisíc bytů, čímž také může ovlivňovat cenovou politiku bydlení v celém městě.

Reklama

Doporučované