Hlavní obsah

Praha jako Benátky. Na Vltavě přistály dvě historické válečné lodě, Itálii opustily ve světové premiéře

V české metropoli budou k vidění už v pondělí odpoledne u malostranských vltavských břehů. Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Prahy přijely v neděli ráno dvě vzácné benátské historické válečné lodě, které vůbec poprvé v historii opustily benátskou lagunu. V následujících dnech budou k vidění na vodních slavnostech na Vltavě u Karlova mostu.

Článek

Lodě Geographica a Cavalli patří k vzácným benátským barokním válečným lodím, které vyjíždějí na vodu jen jednou za rok. Na konci léta se účastní slavné benátské regaty. Dosud nikdy neopustily Itálii ani Benátky. Většinu roku o ně pečují restaurátoři v historických loděnicích Arsenal. Teď je benátská radnice zapůjčila do Prahy.

V Benátkách sedmnáct metrů dlouhé lodě naložili ve středu na kamiony a v neděli ráno přijely do Prahy. Poprvé v historii se na Malé Straně, kde je jeřáby z kamionů přemístily do Vltavy, dotkly sladké vody.

V české metropoli budou k vidění už v pondělí odpoledne u malostranských vltavských břehů. V úterý večer se pak zúčastní regaty, která bude součástí vodních slavností Navalis, pořádaných na počest Jana Nepomuckého. Jde o desátý ročník obnovených středověkých slavností, které se konají na řece u Karlova mostu.

Reklama

Doporučované