Hlavní obsah

Praha je stále v kurzu. Hotel u Masaryčky ještě nestojí a už má nájemce

Na místě zatím probíhá archeologický průzkum.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Přes pět měsíců byly hotely v Česku zavřené. Velké hráče to od investic v Praze neodradilo. Motel One zde plánuje další hotel. Míří na Masarykovo nádraží, kde staví Penta. Otevřít má v roce 2024, zatím místo zkoumají archeologové.

Článek

Plocha hned vedle pražského Masarykova nádraží. Dvacítka archeologů společnosti Archaia zde každý den odkrývá část historie. Začali po Velikonocích, hotoví budou v listopadu. Pak je vystřídají bagry.

„Probíhá zde příprava na budoucí výstavbu hotelu o 382 lůžkách. Bude zde hotelový operátor Motel One. Smlouvu s ním jsme podepsali už před dvěma lety a svůj zájem znovu potvrdili i v této době, kdy je hotelová oblast silně zasažena. Společnost má o tuto lokalitu velký zájem,“ říká David Musil z Penta Real Estate, která za stavbou hotelu, jenž má být otevřen v prvním čtvrtletí roku 2024, stojí.

Německý hotelový řetězec Motel One už v centru Prahy jeden hotel má. V roce 2014 ho otevřel v ulici Na Poříčí, a to v budově, kterou postavila také právě Penta. Ta ji však později prodala.

Propojení dvou nádraží

Nový hotel vznikne podle návrhu ateliéru Schindler Seko a je součástí celé revitalizace Masarykova nádraží. Vyjde na 1,2 miliardy korun. „Budova hotelu je součástí propojení Masarykova nádraží s Hlavním nádražím,“ dodává Musil. Přímo přes hotel a jeho atrium povede průchod od křižovatky U Bulhara na přestřešení nástupišť Masaryčky.

Pozemky v okolí Masarykova nádraží získala Penta už před deseti lety. První plán na přestavbu pražské Masaryčky pak veřejnost spatřila před čtyřmi roky. Od té doby probíhaly debaty s veřejností, odpůrci projektu, památkáři i zástupci města.

Zatímco na straně „U Bulhara“ archeologický průzkum za 24 milionů korun teprve běží a se zahájením stavby se počítá na podzim letošního roku, na druhé straně kolejí se už staví. Za dva roky by zde místo obrovského kráteru měly stát dvě budovy podle návrhu architekty Zahy Hadid.

Odlišné nálezy pár metrů od sebe

I pod touto stavbou prováděla archeologický průzkum archeologická společnost Archaia. „Z archeologického pohledu jsou obě místa zcela odlišná. V ulici Na Florenci jsme se pohybovali uvnitř Nového Města pražského. Byly tam nálezy studen, odpadních jímek a k tomu náležely bohaté movité nálezy. Nalezli jsme tam asi 250 tisíc nálezů, které dokreslovaly kulturu bydlení a stolování novoměstských obyvatel od druhé poloviny 14. století až do vzniku nádraží,“ říká Martin Vyšohlíd z Archaia.

Současný průzkum je už z historického pohledu za hranicí Nového Města pražského. „Zde se už nepohybujeme ve městě. Na druhou stranu zde můžeme očekávat nálezy z doby dobývání města v průběhu 30leté války,“ dodává Vyšohlíd s tím, že zatím společnost objevila vzácné industriální kousky související s historií nádraží.

Reklama

Doporučované