Hlavní obsah

Praha koupí 800 notebooků pro zaměstnance na home office

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát nakoupí 800 nových notebooků. Důvodem je zastaralost části vybavení a potřeba vybavit úředníky, kteří kvůli pandemii nemoci covid-19 pracují z domova na home office. Cena je stanovená na maximálně 18 milionů.

Článek

Magistrát měl k pátku 49 zaměstnanců nakažených covidem, 43 jich je v karanténě a dalších 129 v preventivní karanténě.

V souvislosti s pandemií zaznamenal úřad zvýšenou potřebu notebooků pro zajištění práce a magistrátní agendy z domova. „Podle aktuálních prognóz lze očekávat podobný vývoj i v nadcházejících měsících. Tato situace bude nutně klást zvýšené nároky na hardware zdroje pro zajištění výkonu práce z domova,“ píše se v materiálu, který dnes schválili pražští radní.

Z celkového množství 1135 notebooků je jich 534 starších pěti let a nemají již podporu od výrobce ani nesplňují aktuální bezpečnostní požadavky. Notebooky budou využity rovněž v kancelářích místo stolních počítačů, kdy budou napojeny na takzvanou dokovací stanici a monitor.

O notebooky je nyní obecně kvůli práci z domova a distanční školní výuce mimořádný zájem. Proti letním měsícům se zvýšil až trojnásobně. Největší zájem je o přenosné počítače s cenou mezi 20 000 a 25 000 korun. Některé typy, zejména v ceně do 20 000 korun, už ale u výrobců mohou být nedostupné.

„Celé třetí čtvrtletí na Alze zaznamenáváme rostoucí poptávku, přičemž dynamika růstu se v září ještě více zrychlila a v říjnu notebooky rostou doslova raketově,“ uvedl místopředseda představenstva Alzy Petr Bena. „V nejžádanější kategorii notebooků nižší střední cenové hladiny do 20 000 korun se však již začíná projevovat globální zvýšení poptávky i některá omezení výrobních kapacit,“ dodal.

Dostupnost notebooků i části příslušenství se podle mluvčí Mall.cz Pavly Hobíkové každým dnem zhoršuje. „Vzhledem k dopadům pandemie na asijskou produkci je jasné, že u některého sortimentu a modelů dojde k výpadkům. V současné době vykupujeme vše, co na trh dorazí a je volné skladem v distribuci,“ řekla. Zlepšení dodávek firma čeká až v lednu či únoru.

Reklama

Doporučované