Hlavní obsah

Praha kvůli větru na tři dny zakáže rozdělávání ohňů

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Meteorologové vydali pro příští dny výstrahu před nebezpečím požáru. Od dnešní půlnoci až do půlnoci páteční proto Praha zakázala rozdělávání ohňů v místech, kde je riziko požárů.

Článek

Český hydrometeorologický ústav dnes varoval, že Česko s výjimkou jihu země zasáhne ve středu silný vítr, který může lámat stromy nebo zkomplikovat dopravu. V Praze a ve většině Ústeckého a Středočeského kraje začne tento den současně platit výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Na základě této výstrahy bude od středy až do páteční půlnoci na území Prahy platit nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

Za místo zvýšeného nebezpečí vzniku požáru Praha považuje:

a) lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 metrů od jeho okraje,

b) lesopark, park, zahradu a další porosty umožňující vznik a šíření požáru,

c) sklady sena, slámy a jejich okolí do vzdálenosti 50 metrů od jejich okraje,

d) plochu zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny vznícení a šíření požáru.

Vítr může zejména v nárazech dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů za hodinu. Může poškodit lesy a způsobit menší škody na budovách, uvedli meteorologové. Lidé by měli zajistit okna, dveře či skleníky, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, být opatrní při pohybu venku a při řízení vozidel.

Čerstvý vítr ve středu navíc zvýší riziko šíření případných požárů. Výraznější srážky očekávají meteorologové až v noci z pátku na sobotu 29. srpna.

Lidé kvůli hrozícím požárům nemají rozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, ani vypalovat trávu. Nebezpečné je také odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně.

Speciálně v Praze jsou zakázány tyto aktivity:

a) rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně – například pálení klestu a kůry, spalování hořlavých látek na volném prostranství,

b) kouření (s výjimkou elektronických cigaret),

c) používání pyrotechnických výrobků,

d) používání jiných zdrojů zapálení, například létající přání, lampiony, pochodně,

e) odhazování hořících nebo doutnajících předmětů,

f) jízda parní lokomotivy, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru,

g) spotřebovávání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení.

„V letošním roce je to podruhé, kdy v hlavním městě nastává taková situace v souvislosti s nebezpečím požárů, poprvé to bylo od 28. července do 3. srpna,“ uvedl magistrát.

Reklama

Doporučované