Hlavní obsah

Praha má covidový problém. Pracovníci, které hygienici nedokážou dohonit

Foto: Profimedia.cz

Pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová.

Reklama

Praha čelí covidové výzvě – cizince se nedaří trasovat a nevyplňují příjezdové formuláře do Česka. Hygienici tak často nevědí, jestli už byli očkovaní, a nemohou jim ani nařídit karanténu.

Článek

Pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová dnes uvedla, že významným problémem, který zčásti stojí za horšící se epidemickou situací v hlavním městě, jsou cizinci. Hygienikům se nedaří je kontaktovat. Mluvit s nimi.

Často jim tak nemohou dát vědět, že někdo v jejich okolí byl pozitivní a že by měli jít do karantény. Seznam Zprávy se proto hlavní hygieničky zeptaly, o kterou skupinu cizinců se jedná a jestli nával zahraničních studentů z programu Erasmus, kteří v posledních týdnech zahltili Prahu, zhoršil covidovou situaci.

Na tiskové konferenci jste dnes mluvila o tom, že je velký problém s cizinci v Praze – nedaří se je dotrasovat. V čem konkrétně je problém?

V současné chvíli je to tak, že pokud nám je nahlášen pozitivní výsledek u cizinců, je tam napsáno jenom jméno, příjmení a telefonní číslo. Jednoduše vzato, pokud někdo uvede špatné číslo nebo nezvedá telefon, neumíme s tím nic dělat.

Jakým způsobem plánujete tento problém vyřešit?

Nedokážeme aplikovat žádnou strategii. Zásadní je, abychom se jim dovolali, abychom s nimi pohovořili, jestli byli očkováni, nebo ne.

Začal nový školní rok, přijelo mnoho zahraničních studentů na studijní pobyty přes program Erasmus. Máte data, zda a jak to ovlivnilo epidemickou situaci v Praze?

Platné je stále to, že máme vysokou prevalenci nákazy ve skupině 20 až 29 let, teď to aktuálně předčila skupina školáků od 6 let a výše, hlavně první a druhý stupeň základních škol. Jenomže to byla očekávatelná změna a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál.

Cizinci při příjezdu do Česka musejí stále vypisovat příjezdový formulář. Máte nějaké informace z těch formulářů, jestli jsou převážně očkovaní, nebo ne?

Formulář se pravidelně kontroluje na letištích, ale jenom namátkově při ostatních vstupech do země, protože jsme v Schengenu. Ale víme, že spousta lidí se do České republiky dostane bez vyplněného formuláře.

Máte na mysli studenty?

Ne, myslela jsme na zahraniční dělníky, kteří sem přijíždějí opakovaně a mají tříměsíční cykly. A tyto osoby nejsou často vzorem, jak by se měly chovat zahraniční návštěvy v pandemii, tedy často nevyplňují příjezdové formuláře.

A co studenti? Vyplňují, nebo ne?

Zatím nemám informace, že by to studenti nevyplňovali.

Zahraniční dělníci nejsou často vzorem, jak by se měly chovat zahraniční návštěvy v pandemii, často nevyplňují příjezdové formuláře.
Zdeňka Jágrová, pražská hlavní hygienička

Vyzývala jste také k tomu, aby se víc dodržoval princip OTN, tedy při návštěvě klubu nebo restauracích, aby se kontrolovalo potvrzení očkování, negativního testu nebo překonání nemoci. Aktuálně se to tedy neděje?

Jak kde. Někde to provozovatel vyžaduje a opatření jsou dodržována, jinde to nevyžaduje a také se to tam nedodržuje. My chodíme obvykle ve spolupráci s policií do nočních klubů, která nám pomáhá kontrolovat návštěvníky.

A co se týče kontrol dodržování nošení roušek v městské hromadné dopravě, podílí se na tom i hygiena?

Ne, my na to nemáme síly. Máme čtyřicet epidemiologů, kteří se věnují už víc než rok covidu, a nemáme prostor na to, abychom kontrolovali ještě síť MHD. Ze zasedání krizového štábu však vím, že to děla městská policie, protože o tom mluvili a my jsme si vyžádali, aby to kontrolovali nadále.

Reklama

Doporučované