Hlavní obsah

Praha má návrh prvního městského holubníku, vznikne na Vítkově

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) vybrala vítěze soutěže na podobu uměleckého holubníku, který bude stát na vrchu Vítkov.

Článek

„Komise vyhodnotila jako nejlepší návrh, který vytvořily Karolína Munková a Paulína Závacká,“ řekla Anna Gümplová z GHMP a dodala, že autorky nyní ve spolupráci s galerií návrh dopracují a na místě by mohl stát na konci tohoto nebo začátku příštího roku. Holubník má napomoci citlivější regulaci holubů.

Gümplová uvedla, že nyní bude vítězný návrh dopracován i s přírodovědci tak, aby byl prakticky a technicky proveditelný a plnil svůj účel. Následně podle ní bude zřejmě nutné požádat o stavební povolení. „Byli bychom hodně rádi, kdyby byl holubník hotov už na podzim, ale upřímně se bojím, že to nestihneme,“ uvedla a dodala, že reálněji vypadá jaro příštího roku.

Projekt je součástí programu Umění pro město, který má galerie na starosti a který slouží k umisťování uměleckých děl do ulic metropole. Samotný nápad pak vzešel od Prahy 3, která se inspirovala například v Berlíně. Cílem je, aby se ptáci do holubníků stahovali a neobtěžovali tak například na parapetech domů. Zároveň to umožní regulaci jejich počtu odebíráním vajec. Nyní se podle zástupců Prahy 3 ptáci často odchytávají a následně plynují.

Magistrát si nechal v uplynulých letech vypracovat studii úprav Vítkova. Podle ní by v následujících letech měla být obnovena zeleň, porosty na svazích a zlepšit se má celková prostupnost, sítě schodišť a cest. Obnova čeká inženýrské sítě, osvětlení nebo zázemí pro údržbu i obyvatele. Nyní se připravuje projekt první části úprav, která by se měla týkat páteřní cesty a jejího bezprostředního okolí.

Dominantou Vítkova je Národní památník s jezdeckou sochou Jana Žižky. Vznikl ve 30. letech 20. století. Měl připomínat zrození československého státu a hrdinství legionářů, ale sloužit i k zasedání parlamentu a k dalším akcím. Později se z památníku stalo mauzoleum komunistických předáků. Nyní je v něm expozice českých a československých moderních dějin, která byla otevřená v roce 2009 a spadá pod Národní muzeum.

Reklama

Související témata:

Doporučované