Hlavní obsah

Praha má pro své politiky přes 130 „trafik“

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Nová pravidla pro obsazování městských firem jsou děravá. Na co se zapomnělo?

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Přes rok magistrát chystá změny v obsazování dozorčích rad a představenstev městských firem. I po jejich zavedení zůstanou politikům lukrativní posty.

Článek

„Myšlenka, že politici nemají sedět v městských firmách a brát za to peníze, tu byla už několikrát. Ale ono se s tím hnout nedá. Musel by se změnit celý systém odměňování řadových zastupitelů, kdy někteří z nich berou jen pár tisíc měsíčně. Takže se jim to kompenzuje aspoň takto," uvedl pro Seznam pod podmínkou anonymity jeden z bývalých pražských radních.

A jeho slova přesně potvrzuje situace v dozorčích radách a představenstvech společností s významnou účastí hlavního města po roce od toho, co lukrativní posty ve dvou z nich stály politickou kariéru někdejší první dámu hnutí ANO Radmilu Kleslovou.

Ačkoliv před rokem slibovalo vedení města změny v obsazování těchto „trafik", stále podle inventury, kterou provedl Seznam, sedí v dozorčích radách 25 nejvýznamnějších pražských městských firem stovka politických nominantů. Na „nepolitiky" připadá zhruba čtyřicítka míst. Polovinu z nich pak tvoří zaměstnanci.

Jména se mění, počet zůstává

Jména zástupců města v dozorčích orgánech se často proměnila. Například v dohledu nad Obecním domem zůstal po roce už jen Radomír Nepil za ANO. Jeho politické kolegy – Josefa Gattermayera z Trojkoalice, Patrika Nachera z ANO a Martina Vaice z ČSSD opět nahradili nominantni stran. Konkrétně Ondřej Prokop za ANO, Petr Šlegr z řad Strany Zelených a Tomáš Jílek za opoziční TOP 09.

A celkové číslo se také nezměnilo. Ve sledovaných firmách i před rokem dozorovala jejich hospodaření stovka politiků.

„Město jako akcionář má mít své zástupce v dozorčích radách. Nadále v nich tak budou působit politici. Ale i pro jejich výběr budou stanovená pravidla," slibuje radní pro majetek Karel Grabein Procházka z ANO. Obsazování dozorčích rad má totiž do budoucna posuzovat nominační komise.

Nejvíce zástupců v dozorčích orgánech městských firem má nejsilnější strana na magistrátu hnutí ANO. Konkrétně jich seznam napočítal 43. I jedna z nejhlasitějších kritiček obsazování orgánů firem „neodborníky" primátorka Adriana Krnáčová nově sedí v dozorčí radě Kongresového centra. Jako radní ovšem nepobírá odměny.

Největší skupina politiků sedí v dozorčí radě Dopravního podniku. Desítku komunálních zastupitelů, čtyř za ANO, po dvou za ČSSD a Trojkoalici a po jednom zástupci TOP 09 a komunistů, doplňuje pět zaměstnanců.

Nejlukrativnější posty nabízí ovšem energetické firmy plně či částečně ve vlastnictví města. Konkrétně Pražská plynárenská a jí nadřazený holding, Pražská energetika, rovněž s mateřským holdingem a stejně strukturované teplárny.

Ty jsou doménou primárně politiků z řad ANO. V pražské plynárenské figuruje například jedna z hlavních postav pražského Ano Michal Hašek. Zároveň zvládá post v představenstvu Pražské strojírny. Pro něj v obou případech je vlastně bonusem, že přestal být při přestavbě koaliční vlády radním. Členství v magistrátní radě totiž nedovoluje získávat peníze z městských firem.

V Pražské energetice je zase od poloviny roku šéf ANO na Praze 10 Jaroslav Štěpánek a dlouhodobě také Monika Krobová Hášová, která byla původně nominovaná za TOP 09. Stranu ovšem opustila a podržela křehkou koalici. Podle jejího přiznání si díky členství v dozorčí radě přijde na 1,1 milionu korun za rok. Mimochodem právě šéfkou dozorčí rady PRE byla před rokem Kleslová.

V představenstvu téže firmy pak sedí za ANO Pavel Pustějovský, což je šéf valašské buňky strany. Pustějovský zvládá kromě dvou funkcí ve firmách Andreje Babiše pak i představenstvo Pražské plynárenské holding.

Představenstva přes výběr?

Právě představenstva bývají v městských firmách lukrativnější. A ani v nich podle inventury nedošlo k žádné revoluci. Sedělo v nich 34 politiků a číslo se nezměnilo. Sice někteří radní či zastupitelé ze statutárních orgánů vypadli, ale nahradili je jiní a také vznikla další firma, kam byli dosazeni dva zástupci Prahy.

Jde o PT Real Estate, kam Pražská teplárenská vyčlenila své realitní projekty. Nejnověji do představenstva míří zástupce ANO Antonín Lébl. Zároveň v této firmě už působí vyslanec sociálních demokratů Ľubomír Focko.

Stejná situace je pak v samotné Pražské teplárenské. To je společnost, kterou většinově ovládají společnosti z impéria Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského. A členství v jejím představenstvu bylo druhým bodem, který zlomil vaz Kleslové.

Z výročních zpráv lze vyčíst, že za loňský i předloňský rok si pět členů představenstva Pražské teplárenské rozdělilo na odměnách a bonusech přes deset milionů korun. O rok dříve si čtyři členové přišli na necelých deset milionů.

„Důležité pro mě je, že napříště mají členové představenstev městských firem procházet výběrovými řízeními," hodnotí připravovaná pravidla šéf Strany Zelených a nejhlasitější kritik bývalých angažmá Radmily Kleslové Matěj Stropnický.

I to však bude mít háček. „Počítá se s výjimkou, aby v představenstvech mohli zasedat alespoň po určitou dobu například resortně příslušní radní," sdělil radní Procházka.

Reklama

Doporučované