Hlavní obsah

Praha možná dřív otevře zimní noclehárny pro lidi bez domova

Foto: Unsplash - Mihaly Koles

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát jedná kvůli epidemiologické situaci o dřívějším otevření zimních nocleháren pro lidi bez domova, které obvykle začínají fungovat až na přelomu listopadu a prosince.

Článek

Radní Milena Johnová řekla, že stále fungují čtyři z šesti hostelů, které město pro ubytování lidí bez domova pronajalo letos na jaře, a další kapacity jsou na lodi Hermes. Město bude také rozdávat více potravin a ochranné pomůcky. Vláda od středy zakázala noční vycházení od 21:00 do 05:00.

Radní uvedla, že podle odhadů odborníků nyní v metropoli přespává venku zhruba tisícovka lidí. Na jaře se podle ní podařilo zajistit kapacity zhruba pro polovinu z tohoto počtu. Johnová uvedla, že nyní je stále v pronajatých hostelech zhruba 200 lidí. Další stovky by měly najít místo pro přespání v lodi Hermes, ve které se snížily kapacity jednotlivých pokojů z šesti na dva ubytované, a v kapacitách pro zimní přespávání.

O jejich dřívějším zprovoznění se nyní podle radní jedná. „Záleží do značné míry na připravenosti kapacit, neboť my jsme nepočítali, že druhá vlna přijde tak brzy, jako přišla,“ řekla. Dodala, že město se zaměří také na terénní služby a sociální pracovníci budou kromě například spacích pytlů rozdávat také ochranné pomůcky a dezinfekci.

S ohledem na nynější menší dostupnost míst, kde si lidé bez domova často shánějí stravu, budou terénní pracovníci rozdávat také více jídla. Johnová dodala, že jedná s potravinovou bankou, které by město mohlo vyhradit tři místa v širším centru pro otevření výdejen. Ty by obsluhovaly lidi bez domova nebo ty, kteří se v důsledku epidemie koronaviru dostali do složité finanční či sociální situace.

Hlavním koordinátorem zimních služeb je Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), které spolupracuje s neziskovými organizacemi, jako jsou Naděje, Armáda spásy či Arcidiecézní charita. Jejich trvání záleží na počasí, obvykle začínají na konci listopadu a trvají do konce března. Na jaře v době celostátního omezení pohybu magistrát kromě motelů a ubytoven zajistil pro lidi bez domova také stanová místa v Troji a na Císařské louce, naopak loď Hermes byla uzavřena.

Reklama

Související témata:

Doporučované