Hlavní obsah

Praha nabízí Babišovi pro vládní čtvrť Bubny. Nechala zpracovat územní studii

Andrej Babiš prosazuje vládní čtvrť v pražských Letňanech.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Do akce stěhování ministerstev se zapojil i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle něj by vláda mohla na prodeji budov, jež by opustila, vydělat 7,5 miliardy korun.

Článek

Premiér Andrej Babiš a primátor Prahy Zdeněk Hřib se už podruhé během jednoho měsíce oficiálně sejdou nad tím, zda a případně kde má v hlavním městě v příštích letech vyrůst takzvaná vládní čtvrť.

Komplex budov, kde by byla soustředěna sídla ministerstev, ale také byty pro úředníky, vidí Babiš v pražských Letňanech. Nové vedení Prahy, kde už nejsou politici z premiérova hnutí ANO, však preferuje jiné místo. A to lokalitu Bubny v Holešovicích.

Kvůli umístění vládní čtvrti právě v Bubnech si už Praha nechala u svého Institutu plánování a rozvoje, který má na starosti stavební rozvoj města, zpracovat územní studii. Má být hotova letos na jaře.

„Poslouží jako návod, jak z lokality postupně vytvořit plnohodnotnou městskou čtvrť,“ řekl Seznamu mluvčí Institutu plánování a rozvoje Marek Vácha.

Na začátku ledna Andrej Babiš nejprve chtěl, aby v jím preferovaných Letňanech byly jen kanceláře pro ministerské a další státní úředníky. Když však primátor Hřib přišel s jiným návrhem pro Letňany, aby tu vznikla bytová čtvrť doplněná novou nemocnicí, nabídl premiér kompromis – aby se zde postavila vládní čtvrť i nemocnice.

Deset tisíc úředníků na jednom místě.Video: Seznam Zprávy

Holešovické Bubny, ale také Letňany, zahrnula mezi několik možných míst pro vládní čtvrť už studie, která na magistrátu vznikla v éře Babišovy primátorky Adriany Krnáčové.

Seznam má dokument k dispozici a Institut plánování a rozvoje v něm uvádí, že Letňany, kde se plánuje čtvrť o rozloze 450 tisíc metrů čtverečních, nejsou pro stavbu výhodné.

A to hlavně proto, že by úředníkům zabralo spoustu času cestování. Úředníci by sem museli dojíždět a ti, kteří by se do této vládní čtvrti přestěhovali, by museli zase cestovat na řadu schůzek do centra Prahy. Což by jim zabralo další čas.

„Z celoměstského pohledu není rozumné stavět podobné komplexy na okraji města. Výstavbu v této periferní lokalitě považujeme za ekonomicky a ekologicky nerozumnou,“ řekl mluvčí Institutu plánování a rozvoje Marek Vácha.

Naopak Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových upozorňuje na nedostatky čtvrti Bubny.

Mluvčí úřadu Radek Ležatka uvádí, že pozemky, kde by vládní čtvrť mohla být, vlastní v současné době zhruba čtyřicet vlastníků a někteří jsou i ze zahraničí. „Je zde stavební uzávěra a také není v souladu s územním plánem,“ uvádí Ležatka některé nevýhody.

Středečního jednání mezi Babišem a Hřibem se zúčastní také ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu. „Čekám, že se dozvím podrobnosti k celkovému projektu úřednického ghetta v Letňanech,“ uvedl primátor Hřib.

Podřízení Kateřiny Arajmu už také spočítali, kolik by stát mohl na případném prodeji nynějších ministerských budov ve vnitřní Praze vydělat. „Celkově odhadujeme příjmy z prodaných budov ve výši cca 7,5 miliardy korun,“ prohlásil mluvčí Ležatka.

Úřad také zpracoval přehled, jak by stát s jednotlivými objekty ministerstev a státních úřadů naložil.

Tak například budovy Ministerstva financí v Legerově ulici nebo Generálního finančního ředitelství by se mohly prodat a přestavět na byty. Na prodej by mohl být i dům, který využívá Státní pozemkový úřad nebo Ministerstvo pro místní rozvoj v ulici Na Příkopech.

Prodat by se mohla i budova, kde nyní sídlí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

K tomu Andrej Babiš v pondělí uvedl, že na prodej by mohla být také kancelářská budova Ministerstva životního prostředí ve Vršovicích. „Určitě historické budovy nebudeme prodávat,“ řekl premiér.

Zopakoval, že historické budovy by měly sloužit veřejnosti jako muzea a galerie. Šlo by třeba o sídlo Ministerstva kultury nebo Ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí.

Reklama

Doporučované