Hlavní obsah

Praha najme dva manažery pro přípravu koncertního sálu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát uzavře manažerskou smlouvu se dvěma externími členy komise pro stavbu koncertního sálu na Vltavské Martinem Krupauerem a Martinem Grossem.

Článek

Budou se věnovat přípravě projektu, pro který nyní vzniká studie proveditelnosti. Schválili to radní. Manažeři budou pobírat odměnu 1600 korun za hodinu a součástí jejich práce budou studijní cesty kvůli sběru informací o obdobných stavbách.

Praha plánuje na podobu filharmonie vypsat architektonickou soutěž, konkrétní rozhodnutí o stavbě by mělo padnout na základě výsledků studie proveditelnosti. Zastupitelé nedávno schválili pořízení změny územního plánu, která má stavbu umožnit. Stavba koncertního domu se sálem pro zhruba 2000 posluchačů by podle dřívějších odhadů měla stát přibližně čtyři miliardy korun, přesnější odhad vzejde ze studie. Stát by budova filharmonie mohla v roce 2032.

K přípravě stavby existuje komise rady hlavního města, které předsedá architekt Krupauer. Členem je i Gross, který vlastní a vede produkční společnost a zároveň je spoluzakladatelem Spolku pro výstavbu nového koncertního sálu v Praze.

Jejich smlouva s magistrátem má podle schváleného dokumentu trvat do 30. června příštího roku a celková cena za služby obou manažerů nemá přesáhnout dva miliony korun. K hodinové sazbě dokument uvádí, že byla určena srovnáním výdajů za služby obdobného charakteru s přihlédnutím ke specifičnosti zadání.

Diskuze o stavbě velkého koncertního sálu v Praze se vedou desítky let. Nejvíce se řešilo vhodné místo. Sál mohl v 90. letech vzniknout na Letné - na místě, kde se uvažovalo také o výstavbě Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Japonští investoři chtěli stavbu věnovat České filharmonii ke 100. výročí. Tehdejší ministr kultury Milan Uhde a primátor Milan Kondr jejich nabídku odmítli.

Reklama

Související témata:

Doporučované