Hlavní obsah

Praha není Bristol a Banksy je jen jeden

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Pravý Banksy na zdi v Bristolu.

Reklama

Článek

„We do it for the money.“

Kopírování, stahování nebo jakékoliv získávání chráněného obsahu se u nás vždy obhajovalo tím, že když někde něco stáhnu jen pro sebe, není to krádež. Pokud to ovšem předávám dál - nebo v horším případě prodávám za peníze obsah či umělecké dílo, které není moje a nevytvořil jsem ho -, už to rozhodně košér není.

Takže stáhnout si film někde na internetu? Žádný problém, ale vytvořit z něj stovku kopií a ty prodávat, to už snad nějaký ten zákon porušuje. Ale hlavně je to prostě prasárna.

Nikdy by mě nenapadlo, že to někdo bude vesele dělat přímo v centru Prahy v jedné z nejznámějších pražských galerií. Neprodávají tu sice vypálené filmy - neb už nejsme v devadesátkách. Ale vystavují umění jednoho z nejznámějších žijících moderních umělců Banksyho, a to bez jeho vědomí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Koberec a červená sametová lana lemují vstup na výstavu do galerie Mánes, kde už na polepené výloze vidíte nápis „100% neautorizovaná výstava“. Po zaplacení naprosto šílené částky 340 korun, což je v dolarech „way too fucking much“, vstoupíte k nápisu „Copyright is for losers“ - Autorská práva jsou pro zoufalce. Nevím, zda tím organizátor výstavy poukazuje na sebe, ale pokud ano, dal bych tam v jeho případě velký nápis „We do it for the money.“ Ideálně fontem Comic sans v úpravě Word art a přilepil bych to lepenkou na A4.

Pokud tedy vyrazíte do Prahy za uměním, zajděte si do Národní galerie, prohlédněte si graffiti pod Barrandovským nebo úžasnou výstavu fotografii z karantény na pražské náplavce. A pokud chcete podpořit Banksyho, kupte si jeho knížku.

Mimochodem, přímo vedle galerie Mánes kousek od Národního divadla se objevil nápis „Prague is not Bristol - This is not Banksy“. Někdo ho tam musel nainstalovat z lodičky přímo z Vltavy. Možná to byl sám Banksy. A já doufám, že tam po dobu té podivné výstavy vydrží a objeví se i další.

Reklama

Související témata:

Doporučované