Hlavní obsah

Praha opraví Křižíkův pavilon, obnovy se dočká i restaurace Bohemia

Foto: Výstaviště Praha

Křižíkův pavilon D.

Reklama

Pražský magistrát nechá opravit zchátralý Křižíkův pavilon D na bubenečském Výstavišti v Praze 7. Rekonstrukce vyjde na zhruba 54,8 milionu korun. Hotová by měla být do konce června 2021. Magistrát na Výstavišti plánuje mimo jiné dostavbu repliky vyhořelého křídla Průmyslového paláce, zároveň už zahájil rekonstrukci restaurace Bohemia.

Článek

Křižíkovy pavilony mají pomoci s kapacitou výstavních prostor areálu po dobu rekonstrukce Průmyslového paláce, která je odhadována na tři až čtyři roky. „V současném stavu jsou ovšem nekonkurenceschopné ve srovnání s ostatní nabídkou v Praze a v České republice,“ píše se v dokumentu, kterým se budou v pondělí zabývat pražští radní.

Jako první byl pro rekonstrukci vybrán pavilon D. Vyměněná bude fasáda i technologické vybavení. Kompletní opravy se dočká zázemí pro návštěvníky. Zlepší se také tepelně-technické vlastnosti pavilonu, což sníží provozní náklady. Oprava zbylých tří pavilonů začne po dokončení pavilonu D.

Kontroverzní pivní turistika v metropoli

Křižíkovy pavilony byly postaveny v roce 1991 při příležitosti Všeobecné československé výstavy. Jejich součástí je kryté auditorium s kapacitou téměř 3000 diváků.

Výstaviště Praha loni investovalo do úprav areálu více než 130 milionů. Ve spodní části vznikla nová sportoviště a areál se propojil se Stromovkou. Otevřely se také opravené restaurace, vzniká gastropavilon a byla dokončena první část oprav Křižíkovy fontány. Letos je v plánu kromě Křižíkových pavilonů také oprava divadla Spirála a začít má dostavba Průmyslového paláce. Rekonstruována je restaurace Bohemia, kde opravy skončí do konce příštího roku.

Nové jméno pro náměstí s ruskou ambasádou

Výstaviště bylo postaveno v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Velké škody v areálu napáchala povodeň v roce 2002, v roce 2008 vyhořelo levé křídlo Průmyslového paláce. Firma Výstaviště Praha vznikla v roce 2015 poté, co město vypovědělo smlouvu na pronájem areálu s firmou Incheba.

Reklama

Doporučované