Hlavní obsah
Online

ON-LINE Z PRAHY: Příští vládci řeší, co dělat s pražskou dopravou

ŽIVĚ: Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu po jednání o pražské koalici. Jejich zástupci pojmenovali programové priority.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V textovém přenosu sledujeme povolební vyjednávání o nové pražské koalici a vyjednávání v jednotlivých městských částech.

Článek

V Praze nadále pokračují politická jednání o tom, kdo povládne na radnicích městských částí i „velké“ radnici.

V těchto dnech před sebou mají Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu možná nejsložitější vyjednávání o tom, co chtějí dělat s pražskou dopravou.

Prioritou rodící se koalice je dostupné bydlení. To chtějí podpořit výstavbou obecních i družstevních bytů, uvolněním takzvaných brownfieldů k městské zástavbě nebo zrychlením stavebních povolení.

O personálním obsazení jednotlivých funkcí se prý vůbec nebavili, Jan Čižinský (Praha sobě) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) však zdůraznili, že je pro ně program důležitější než politické posty, na funkci primátora tedy zatím nijak netlačí. Podrobnosti po pondělní schůzce v úvodním videu.

Povolební vyjednávání v Praze nadále sledujeme v on-line přenosu.

.

  • Na Praze 3 se rýsuje koalice bez vítězné ODS

    Podle pirátských zastupitelů vzniká na Praze 3 koalice TOP 09 a STAN, Pirátů a zelených. Starostou by se měl stát Jiří Ptáček (TOP 09). Koalice těchto stran by měla v zastupitelstvu většinu dvaceti z celkových třiceti pěti hlasů. Vítězné uskupení ODS, KDU-ČSL a Svobodných s deseti mandáty, stejně jako ANO s pěti, tak zřejmě skončí v opozici.

  • Jednání v Jižním Městě uvázla na mrtvém bodě, prvním dvěma schází jediný hlas

    Na rozdíl od řady jiných městských částí zatím v Praze 11 koalice nevznikla. Vítězné Hnutí pro Prahu 11 by rádo spolupracovalo s Piráty, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu jim ale k většině schází jediný hlas. Třetí ANO ani čtvrtí TOP 09 a Starostové podle lídra Hnutí pro Prahu 11 s vítěznou stranou do koalice jít nechtějí. Do zastupitelstva se dostali ještě kandidáti ODS, SPD a Jižní Město – náš domov.

  • Prahu 4 povede předseda Strany zelených Petr Štěpánek

    V Praze 4 vytvořili koalici zástupci volebních stran Piráti a nezávislí, Praha 4 Sobě – Zelení a nezávislí a Společně pro Prahu 4 (STAN a Lidovci). Vítězní Piráti přenechali post starosty lídrovi Prahy 4 Sobě a předsedovi Strany Zelených Petru Štěpánkovi výměnou za čtyři křesla v devítičlenné radě.

  • Praha 4: Stížnost na volby žádá přepočítat hlasy

    Pražský městský soud se bude zabývat stížností zastupitele z Prahy 4 Tomáše Hrdinky z hnutí ANO. Ten se obrátil na soud kvůli tomu, že v jednom okrsku došlo zřejmě ke špatnému sečtení hlasů pro hnutí premiéra Andreje Babiše.

    „Tato chyba, pokud se ukáže být chybou, může mít vliv na přerozdělení počtu mandátů a změnit tak rozložení sil v zastupitelstvu,“ řekl Seznamu Hrdinka.

    V Praze 4 je už dohodnutá koalice vítězných Pirátů a nezávislých sdružení Praha 4 Sobě a Společně pro Prahu 4. Společně mají 25 hlasů v 45členném zastupitelstvu. Starostou by měl být znovu Petr Štěpánek. Hnutí ANO by tam mělo skončit v opozici.

  • Praha 15: ANO se spojenci vyšachovalo vítěze voleb

    Hnutí ANO, ODS a TOP 09 budou společně vládnout na Praze 15. Strany v úterý podepsaly koaliční smlouvu, řekl Seznamu lídr kandidátky TOP 09 Petr Neumann. Podle jeho slov se starostou opět stane Milan Wenzl z ANO.

    Sdružení Patnáctka náš domov, které volby v Praze 15 jednoznačně vyhrálo, tak skončí jako jediné v opozici. Předseda jeho zastupitelského klubu Marcel Pencák řekl, že tu vznikla prodeveloperská koalice. „Hnutí ANO v roce 2014 bojovalo za ukončení vlády ODS a nyní bez zábran vrací ty samé lidi k moci v Praze 15,” doplnil Pencák.

  • Koalici v Praze 10 vytvoří Vlasta, Piráti a ODS

    Koalici v Praze 10 vytvoří koalice Vlasta (KDU-ČSL, STAN, Desítka pro domácí, nezávislí), Piráti a ODS. Starostkou bude volební jednička Vlasty, senátorka Renata Chmelová (za KDU-ČSL), která dnes o dohodě informovala. Koalice bude mít ve 45členném zastupitelstvu 29 mandátů. Vlasta i Piráti dosud v Praze 10 působili v opozici.

  • Lídři koalice přiznali, že mají jedno těžké téma

    Programové prohlášení by nová koalice ráda zveřejnila do konce týdne, zároveň ale politici upozornili na to, že se jednání mohou protáhnout. Ve středu a ve čtvrtek je například na pořadu dne složité téma dopravy.

    Po dokončení programového prohlášení bude koalice řešit obsazení rady, a především post primátora. Z pondělního vystoupení se zdá, že by tato funkce mohla připadnout Pirátům.

  • Priority nové koalice: audit magistrátu, metro D, platy učitelů

    Zdeněk Hřib označil za nejdůležitější body programového prohlášení vytvoření jednotného elektronického portálu pro komunikaci s radnicí, hloubkový audit hospodaření města a výsadbu stromů spolu s lepším hospodařením s vodou.

    Podle Čižinského Praha podpoří jednou miliardou korun platy učitelů a nepedagogických pracovníků ve školství. Město má také dostat všechny děti z ubytoven a řešit bytovou situaci seniorů.

    Pospíšil vypíchl investice do infrastruktury, včetně linky D pražského metra nebo výstavby dvou nových mostů a opravy těch stávajících. Lídři všech tří uskupení se také shodli na nové funkci protikorupčního ombudsmana.

    Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu po jednání o pražské koalici. Jejich zástupci pojmenovali programové priority.Video: ČTK, ČTK

  • Čižinský má jisté místo starosty, Praha 7 naváže na minulou koalici

    V Praze 7 se na spolupráci domluvily Praha Sobě a koalice Pirátů a Zelených. V devětadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít většinu jednadvaceti hlasů, sama Praha Sobě přitom získala pohodlných osmnáct křesel. Dohodu ještě musí schválit členská schůze Zelených.

    Post starosty zatím dojednán nebyl, dosavadní starosta Čižinský je stále ve hře o pozici pražského primátora. Piráti navíc nesouhlasí s kumulací funkcí, není tedy jasné, jestli Čižinský zasedne v radě Prahy 7 i na magistrátu.

    Před volbami vládla v Praze 7 koalice Prahy Sobě a sdružení PRO 7 (SZ, Piráti, SNK-ED a nezávislí). V nové devítičlenné radě obsadí jedno místo Ondřej Mirovský (SZ), který tak naváže na svou práci v oblasti dopravy.

  • Nacher ukončil spolupráci s Kleslovou

    Poslanec Patrik Nacher (ANO) ukončil spolupráci s bývalou místopředsedkyní hnutí ANO Radmilou Kleslovou, píšou Novinky.cz. V úterý uvedl, že Kleslová bude jeho asistentkou. Nyní řekl, že udělal politickou chybu, ale lidsky si za rozhodnutím stojí. Kleslová odešla z politiky po zveřejnění vysokých odměn, které dostávala od státních firem.

  • V Praze 2 vznikla nová koalice ODS, TOP 09, OSB a ANO

    V Praze 2 vznikla nová koalice ODS, TOP 09, Občané za spokojené bydlení a hnutí ANO. ČTK to dnes oznámila dosavadní starostka Jana Černochová (ODS), která bude v čele radnice i v dalším období. Nejvíc křesel, 13, má v 35členném zastupitelstvu ODS. Oproti minulému volebnímu období jsou ve vedení radnice nově zástupci ANO.

  • Na koalici v Praze 5 se dohodli Piráti a nezávislí, ODS a ANO

    Strany podepsaly memorandum o budoucí koalici a nyní budou jednat o detailech. ČTK to sdělil lídr Pirátů a nezávislých Daniel Mazur (Piráti), který se na základě dohody má stát starostou. Jednání o podrobnostech by rád zakončil do měsíce. Koalice bude mít ve 43členném zastupitelstvu 34 hlasů.

    Volby v Praze 5 vyhráli Piráti a nezávislí s 11 mandáty, druhá skončila ODS s devíti křesly, třetí TOP 09 se sedmi křesly a čtvrté ANO, které získalo rovněž sedm zastupitelů. Do zastupitelstva se dostalo také STAN, které získalo šest mandátů, KDU-ČSL a nezávislí obsadili tři mandáty.

  • Během první hodiny jednání se potenciální koalice shodla na opravě Libeňského mostu

    Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu pokračují v jednání o pražské koalici. První hodinu se debata točila kolem dopravy. Projednání dalších témat by mělo zabrat několik dní, konkrétní závěry tak můžeme očekávat až během příštího týdne. Jediným bodem, na kterém se strany zatím shodly, je rekonstrukce Libeňského mostu.

  • Čižinský se Svobodou debatovali o tvorbě pražské koalice

    V pořadu Duel se střetl lídr Prahy sobě Jan Čižinský s lídrem pražské kandidátky ODS Bohuslavem Svobodou.Video: Seznam Zprávy

  • Čižinský: Schůzka o koalici v Praze bude na konci týdne, jsem připravený se vzdát poslaneckého mandátu

    Na konci týdne budou poprvé společně jednat o případné koalici v Praze Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. Seznamu to řekl lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský. Mělo by se jednat ve čtvrtek a v pátek. Čižinský také potvrdil, že pokud koalice vznikne, vzdá se postu poslance.

    Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

  • Vyjednávání v Praze otevře cestu pro Hayato Okamuru

    Pražské povolební vyjednávání a druhé kolo voleb do Senátu může reálně přinést situaci, že v Poslanecké sněmovně usednou oba bratři Okamurové – Tomio i Hayato.

    Pokud by se totiž nynější poslanec KDU-ČSL stal jako lídr úspěšného volebního uskupení Praha Sobě pražským radním, vzdal by se – podle dřívějších vyjádření – poslaneckého mandátu.

    Jeho náhradníkem by se stal někdejší ministr kultury Daniel Herman, který je však ve druhém kole voleb do Senátu na Chrudimsku. A agentuře ČTK potvrdil, že v případě úspěchu okamžitě rezignuje na post náhradníka do Sněmovny.

    A v tom případě by na jeho místo postoupil za KDU-ČSL právě druhý z bratrů Okamurů, Hayato. Jeho bratr Tomio – šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie – je místopředsedou Sněmovny.

  • Ve sporu s Babišem nejsme, nikdo nečekal 5. místo, říká Patrik Nacher

    Šéf zastupitelů pražského ANO a poslanec Patrik Nacher tvrdí, že pražská organizace ANO není ve sporu s premiérem Andrejem Babišem kvůli prohře v Praze. Podle Nachera je ANO v hlavním městě připravené spolupracovat na nové vládě, nebo sedět v opozici. Přiznává, že nikdo nečekal 5. místo a že výsledek voleb ještě bude řešit s Babišem interně.

    Patrik Nacher o situaci v pražském ANO: Ve sporu s šéfem hnutí Babišem nejsme.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

    Jak redakce Seznam již informovala, pražská organizace ANO se postavila kritice Andreje Babiše a odmítla jeho výzvy, aby po pátém místě v komunálních volbách vedení pražské buňky okamžitě rezignovalo.

    Babiš o víkendu nešetřil na adresu pražských kolegů kritikou. „Jednoznačně největší vliv má to, co jsme předvedli na magistrátu. Celkově nejsem s pražskou organizací dlouhodobě spokojen. Budeme vyžadovat, aby převzali odpovědnost za ten výsledek,“ prohlásil v neděli v České televizi.

    Noví pražští zastupitelé ANO, kteří do svého čela na pondělní ustavující schůzi zvolili právě Nachera, nikoli vedením strany dosazeného lídra Petra Stuchlíka, dali v pondělí jasně najevo, že za svým krajským vedením stojí.

    Předseda buňky Jan Říčař v pondělí požádal manažera strany, aby mu s Babišem domluvil schůzku. „Přijde mi lepší si o celé situaci promluvit osobně, než si posílat vzkazy přes média,“ řekl Seznamu Říčař.

  • Už nic nerozhodujte, požádali Krnáčovou a spol. také Piráti a Praha Sobě

    Zástupci pražských Pirátů a hnutí Praha Sobě (PS) se dnes přidali k nedělní výzvě předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila končící primátorce Adrianě Krnáčové (ANO), aby odcházející radní nečinili žádná závažná rozhodnutí. ČTK to sdělily mluvčí PS Julie Kochová a zastupitelka Pirátů Michaela Krausová. Krnáčová v pondělí ČTK sdělila, že rada nemůže přestat pracovat a bude fungovat i nadále. Volby v Praze vyhrála ODS, druzí byli Piráti, třetí Praha Sobě a čtvrtá koalice TOP 09 a STAN. ANO skončilo páté.

  • Praha 7 Sobě bude jednat o koalici, ačkoliv má v Praze 7 většinu

    Zastupitelé hnutí Praha 7 Sobě se dnes rozhodli, že na radnici sedmé městské části sestaví koaliční vládu. O dalším postupu budou ještě jednat. ČTK to po jednání sdělil poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Hnutí získalo při víkendových volbách většinu 55,47 procenta hlasů a v devětadvacetičlenném zastupitelstvu má 18 mandátů.

    „Dohodli jsme se, že půjdeme v koalici, ale s kým, o tom budeme teprve jednat. Detaily musíme teprve domluvit,“ uvedl Čižinský.

    Do zastupitelstva Prahy 7 se dostala ještě další čtyři kandidující uskupení. Čtyři mandáty získala koalice ODS, Svobodných a Soukromníků, tři zastupitele bude mít kandidátka Pirátů a Zelených a po dvou mandátech dostaly ANO a koalice Spojené síly pro Prahu 7, která je složena z TOP 09 a STAN.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy