Hlavní obsah

Praha plánuje novou kampaň, chce vzdělávat turisty. Reportéři Seznamu mají pár tipů

Praha plánuje novou kampaň. Plakáty chce vzdělávat turistyVideo: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha se rozhodla řešit problém masového turismu v centru. Vyvěsí plakáty, které by měly upozorňovat na hlavní problémy. Kde vidí problémy vedení Prahy a kde reportéři Seznamu?

Článek

Noční starosta ve spolupráci s Prague City Tourism připravili novou kampaň, která by měla zpříjemnit život Pražanům žijícím v centru. Za pomocí plakátů chtějí turisty poučit o základních pravidlech, které v hlavním městě platí.

„Chceme sdělit základní informace, o kterých předpokládáme, že je turisté nemusí vědět, nebo na ně nemyslí. Například že tady platí noční klid po desáté hodině, ve vybraných místech v centru Prahy je zákaz pití alkoholu a že jsou v centru Prahy pořád rezidenční zóny, kde bydlí lidé,“ řekl noční starosta Prahy Jan Štern. Podle něj mají turisté největší problém právě s těmito věcmi.

Praha plakáty vylepí na místech, na kterých se zahraniční turisté pohybují nejčastěji. Zaměří se proto na náplavku na Rašínově nábřeží, okolí ulice Dlouhé, Hlavní nádraží nebo autobus 119, který turisty vozí z letiště. Objevit v ulicích by se měly příští týden.

Ve spolupráci s agenturou STEM/MARK v současné době probíhá dotazníkový průzkum. „Chceme zjistit, jestli sem turisté jezdí individuálně nebo ve skupinkách, jaké volí ubytování a jaký je jejich hlavní cíl. Jestli sem například nejezdí jen na loučení se svobodou a podobně. Až data získáme, budeme moci naši kampaň cílit mnohem lépe,“ vysvětlil Štern.

Problémy z jiného pohledu

Na problémy samotných turistů se ale dlouhodobě zaměřují reportéři Seznamu Janek Rubeš a Honza Mikulka. Ve svých videích upozorňují na nástrahy, které je v hlavním městě mohou čekat.

Mezi nejznámější patří bankomaty ATM, které cizím kartám nabízí k výběru nepřiměřeně vysoké částky, nebo směnárny, které za euro vyplácí pouhých osmnáct korun. Janek s Honzou ve svém pořadu Honest Guide o těchto problémech pravidelně točí v angličtině a snaží se, aby se videa dostala k co nejvíce lidem po celém světě.

Zároveň také chtějí, aby se turisté v Praze chovali slušně. Jeden z problémů, na který se v poslední době zaměřili, jsou například „zámečky lásky“, které turisté nechávají v blízkosti Karlova mostu nebo přímo na něm.

„Myslím, že turisté by tady po sobě neměli nic zanechávat, naopak by to město mohli nechat trochu čistší,“ říká Janek v jednom z videí.

Reklama

Související témata:

Doporučované