Hlavní obsah

Praha plánuje superfirmu, do které schová své miliardové společnosti

 

Reklama

Holding má zastřešit stoprocentní městské firmy a pomoci třeba s financováním hromadné dopravy.

Článek

Pražský dopravní podnik, Pražská plynárenská, Obecní dům nebo správce lukrativních nemovitostí Trade Centre Prague (TCP) by v dohledné době mohly patřit do jedné firmy. Na pražském magistrátu totiž vzniká podle zjištění Seznamu plán vytvořit pro společnosti ve vlastnictví hlavního města jeden řídicí holding.

Patřit by do něj měly všechny firmy, kde má Praha stoprocentní podíl. V budoucnu by se pak podle plánu mohlo uvažovat i o tom, že by se nějakou formou včlenily i firmy, kde není Praha jediným vlastníkem.

„Je to vize, kterou bychom chtěli dotáhnout do konce volebního období do konkrétních návrhů tak, aby s nimi mohla příští rada pracovat a holding zřídit,“ potvrdil Seznamu radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Zisky jedněch pomohou se ztrátami druhých

Město plně ovládá osm společností, které mají ale pod sebou řadu dceřiných firem. Kromě výše zmíněných by tak do holdingu mohly bez problémů zapadnout i nedávno vzniklý Operátor ICT, který má na starosti Lítačku a IT projekty města, Pražská vodohospodářská společnost, Rozvojové projekty Praha a po dokončení proměny v akciovou společnost Technická správa komunikací.

Přidat by se mohly i Pražské služby, pokud vyjde záměr, že by si Praha s Energetickým a průmyslovým holdingem miliardáře Daniela Křetínského vyměnila akcie této firmy za podíl v Pražské teplárenské.

Myšlenka spojení je jednoduchá. Zjednodušení řízení a kontroly ze strany města a také šetření. Holding by totiž mohl výdělky ziskových společností dotovat ztráty těch, které prodělávají. Především se to týká dopravního podniku. Ten totiž dostává každý rok od magistrátu účelovou dotaci mezi jedenácti až patnácti miliardami korun.

Oproti tomu třeba Pražská plynárenská holding se přiblížila hranici jedné miliardy.

„Dalo by se i uvažovat o tom, že by se omezil počet míst v dozorčích radách a představenstvech do holdingu zařazených společností,“ zmínil v souvislosti s počty politiků v orgánech městských firem jeden z koaličních zastupitelů pod podmínkou anonymity.

Inspirace Brnem

V orgánech hlavních pražských městských firem sedí momentálně přes 130 politiků. Tento měsíc má zastupitelstvo schvalovat nová pravidla pro obsazování dozorčích rad a představenstev „svých“ podniků. Politici ale o své „trafiky“ určitě nepřijdou.

Podobně ke svým firmám přistoupili v Brně. Původně plánovaný holding, kvůli němuž mimochodem na jaře hrozil rozpad tamní magistrátní koalice, nahradil koncern. Sloučit se má devět brněnských společností, kterými se za rok protočí jedenáct miliard korun, od příštího roku.

„Inspirace Brnem je určitě dobrá. Jen to nesmí skončit podobně jako u pražských energetických firem. Každá z nich má nadřazený holding a zejména u Pražské plynárenské, kterou vlastní město ze sta procent, je to jen struktura pro strukturu. Respektive samozřejmě, že vytváří další baterii míst v představenstvu a dozorčích radách,“ varuje šéf pražských Pirátů Ondřej Profant.

Reklama

Doporučované