Hlavní obsah

Praha pojmenuje po zavražděném polském starostovi promenádu v Riegrových sadech

Foto: Shutterstock.com

Cesta v pražských Riegrových sadech ponese jméno zavražděného starosty Gdaňsku Pawla Adamowicze.

Reklama

Primátor Zdeněk Hřib navrhl, aby se po zavražděném starostovi Gdaňsku Pawlu Adamowiczovi pojmenovala v Praze ulice. Nakonec jeho jméno ponese promenáda v Riegrových sadech. Návrh ještě musí schválit rada.

Článek

Na jméno oblíbeného starosty Gdaňsku Pawla Adamowicze od nynějška narazí i ti Pražané a turisté, kteří o polském politikovi nikdy neslyšeli. Pokud návrh na pojmenování schválí rada, každý, kdo z Polské ulice zamíří do Riegrových sadů, vstoupí na promenádu Pawla Adamowicze.

Starostu severopolského přístavního města napadl v polovině ledna při charitativní akci nožem útočník Stefan W. Adamowicz utrpěl vážná poranění srdce. Nepomohla mu ani pětihodinová operace, druhý den ráno zemřel.

Pražský primátor Zdeněk Hřib později navrhl, aby se na jeho počest pojmenovala ulice v hlavním městě. Reagoval tak na slova bývalého tajemníka Václava Havla Vladimíra Hanzela, který připomněl, že Adamowicz pět dní po skonu prvního českého prezidenta otevřel v Gdaňsku třídu Václava Havla.

Polský starosta se angažoval před pádem komunistického režimu v disentu. Ve funkci se otevřeně zastával sexuálních menšin nebo migrantů. Proto byl častým terčem útoků konzervativní vládnoucí strany Právo a spravedlnost.

Pražský primátor Hřib zadal na konci ledna místopisné komisi, aby vybrala vhodnou ulici nebo jiný veřejný prostor, který by mohl být po starostovi Gdaňsku pojmenován. Z diskuzí vzešly nakonec tři varianty. První možností byla nově vzniklá ulice v Řeporyjích, která nakonec dostala jméno po umučeném faráři Josefu Toufarovi, další dvě byly vybrány, protože se názvy okolních ulic vztahují k Polsku – park mezi Gdaňskou a Toruňskou ulicí a promenáda v Riegrových sadech nad Polskou ulicí.

Poslední slovo měla polská ambasáda. Velvyslankyně Barbara Ćwiorová se nakonec přiklonila k cestě v Riegrových sadech.

„Jsme velmi vděční, že takhle rychle Praha reagovala a že s námi pojmenování konzultovali. Moc si toho vážíme,“ říká mluvčí velvyslankyně Marzena Krajewská.

Celý návrh teď skončí u rady, která ho bude schvalovat. Měla by to být ale jen formalita, protože iniciativa vzešla právě od radních a primátora Hřiba. Odhalení názvu je plánováno na 4. června.

„Věřím, že byla vybrána dostatečně důstojná lokalita, hodná odkazu tak významného liberálního politika a primátora města, který za sebou zanechal hluboký společenský a lidskoprávní odkaz,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Po Adamowiczovi by ale mohlo být také pojmenováno pražské Integrační centrum, které pomáhá cizincům, aby se bezproblémově začlenili do společnosti. Navrhla to senátorka Renata Chmelová. „Nadchla jsem pro to i ostatní pražské senátory,“ těší Chmelovou. Primátor Hřib návrh přivítal, teď ale záleží na vedení radnice, aby ho uskutečnilo.

Populární polský starosta Adamowicz měl blízký vztah k Česku. V mládí byl členem Solidarity a dobře se znal s českými disidenty. Ještě jako student práv na gdaňské univerzitě se podílel na organizaci protestů v roce 1988. Velký respekt měl k Václavu Havlovi. Ten už jako český prezident v roce 1993 polské přístavní město navštívil, v té době byl už tehdy 27letý Adamowicz členem městské rady. Starostou se stal v roce 1998 a v křesle vydržel až do své smrti.

Reklama

Související témata:

Doporučované