Hlavní obsah

Praha přispěje milion korun na přepravu seniorů a postižených

Foto: Unsplash

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na specializovanou přepravu seniorů a lidí se zdravotním znevýhodněním chce Praha přispět spolku HEWER téměř milionem korun.

Článek

„Se záměrem rady musí souhlasit i pražští zastupitelé. Ti o tom budou jednat 12. listopadu. Peníze jsou určené na náklady společnosti od září do konce tohoto roku,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Město se spolkem HEWER spolupracuje od roku 2016.

„Pražané se zdravotním znevýhodněním nebo senioři se sníženou schopností pohybu mají stejné právo cestovat za svými příbuznými nebo k lékaři. Je naší povinností myslet i na ně a nabídnout jim možnost běžného fungování,“ uvedla radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová.

Na dofinancování provozu individuální automobilové dopravy pro zdravotně znevýhodněné odsouhlasila podle Hofmana městská rada 996 200 korun. Mluvčí doplnil, že službu využívají Pražané, jejichž stav jim nedovoluje využívat městskou hromadnou dopravu nebo taxi. K dopravě například do zaměstnání nebo k lékaři potřebují asistenci či odbornou pomoc.

Podle mluvčího organizace HEWER Matěje Chába se řidiči, kteří klienty s zdravotním handicapem vozí a poskytují jim pomoc během přepravy, speciálně školí. K dispozici je pět vozů, které jsou upravené pro převoz osob se zdravotním znevýhodněním. Za kilometr jízdy zaplatí klient deset korun, minimální cena za jízdu je podle ceníku dostupného na webu 49 korun. Dopravu osob s handicapem podle Chába spolek provozuje od konce roku 2013.

Praha plánuje lidem se sníženou pohyblivostí poskytovat dopravu na zavolání. Její realizace se však podle mluvčího pražského magistrátu zejména kvůli koronavirové pandemii komplikuje, což je důvodem případného prodloužení spolupráce s organizací HEWER.

Dopravu na zavolání by měla podle náměstka primátora a radního pro dopravu Adama Scheinherra provozovat organizace Ropid, tedy organizátor pražské integrované dopravy, kterou zřizuje hlavní město. Služba by podle náměstka měla výrazně zkrátit dobu objednání pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace.

Organizace Hewer podle informací na webu spolku vznikla v dubnu roku 1997. Osobní asistenci vykonává vedle Prahy v Brně a ve Středočeském, Ústeckém, Plzeňském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Služby organizace poskytuje přibližně 1000 klientům ročně.

Reklama

Související témata:

Doporučované