Hlavní obsah

Praha prodala pozemky, teď je po letech potřebuje. Zaplatí mnohem víc

Pozemky Tomáše Rosena v Praze Komořanech.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Podnikatelé si parcely poblíž Pražského okruhu pořídili těsně před volbami ještě v éře primátora Béma.

Článek

Po deseti letech se otevírá příběh pozemků, které nedaleko Pražského okruhu vlastní podnikatel Tomáš Rosen společně se svým obchodním partnerem Antonínem Rovenským.

Praha jim parcely prodala v roce 2006 v éře, kdy na magistrátu vládla ODS a ČSSD. Nynější politická garnitura však část z těchto pozemků bude potřebovat, aby hlavní město mohlo nájezdem propojit Prahu 12 s Městským okruhem.

Pořídí je výrazně dráž. Ceny pozemků šly nahoru.

Praha přitom kdysi zveřejnila konkrétní detaily o důležité městské stavbě jen čtyři měsíce poté, co si dvojice podnikatelů pozemky koupila.

Rosen dostal od zastupitelů Prahy zelenou

Nynější zastupitelé Prahy pak před několika týdny vyšli vstříc majitelům půdy znovu. Dali zelenou změně, díky níž bude možné na pozemcích Rosena a Rovenského stavět vícepatrové rodinné domy. V lokalitě podél Komořanské ulice, kde jsou dnes louky a pastviny, by tak mohly být místo jednopodlažních domů až třípatrové vily.

„Je to postavené na hlavu,“ prohlásil zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „Majiteli pozemku tak budeme platit výrazně více peněz, až je budeme vykupovat zpátky na tu stavbu,“ upozorňoval Ferjenčík na fakt, že právě část pozemků potřebuje Praha ke stavbě zmíněného spojení s Pražským okruhem.

Zastupitelé i přes připomínky nakonec návrh jednoznačně schválili. Než změnu územního plánu definitivní potvrdí, budou o ní muset ještě hlasovat dvakrát.

Náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská, která má na starosti územní plán a rozvoj, tvrdí, že ona změnu nepodporuje. „Nové sídlo, které zde má vzniknout na zelené louce, nedisponuje zavedenou technickou infrastrukturou, není zde občanská vybavenost či dostatečné napojení na městskou hromadnou dopravu," zdůvodnila Kolínská, proč je proti.

Stejně jako Piráti pak upozornila na fakt, že tu nejsou dořešeny ani výkupy pozemků pro napojení Komořan na Městský okruh.

Primátorka Krnáčová: Koaliční krize zbrzdila rozvoj Prahy

Kritici upozorňovali na nízkou cenu

Rosen a Rovenský parcely v pražské čtvrti Komořany získali v roce 2006 za 67,5 milionu korun. Dokumenty ukazují, že zastupitelé jejich nabídku tehdy v únoru nejprve odmítli. Když o stejném návrhu hlasovali o tři měsíce později, už - díky hlasům politiků z ODS a ČSSD v čele s tehdejším primátorem Pavlem Bémem - bez problémů prošel.

Smlouva, na které je vedle dvojice podnikatelů i podpis tehdejších zastupitelů Rudolfa Blažka, Františka Hoffmana a ředitele odboru obchodních aktivit Petera Ďurici, byla podepsána zhruba tři měsíce před volbami.

Záznamy z jednání zastupitelů, kteří o prodeji rozhodovali, dokládají, že už tehdy měl prodej své kritiky. Tehdejší opoziční zastupitel Karel Koželuh, který na jednání vystoupil, si dnes po letech vzpomíná, že upozorňoval na cenu, za kterou se pozemky prodávaly. 840 korun za metr čtvereční, kterou Rosen a Rovenský nabídli, mu přišla nízká. Problém byl podle něj i v tom, že vedle nich měla o parcely zájem už jen firma Navatyp (dnes Prominecon), která však byla ochotna zaplatit Praze ještě méně peněz. Proto navrhl, aby byl prodej odložen. Neuspěl.

Pavel Bém o svém návratu do politiky:

Video: Václav Dolejší

„Tato oblast zjevně prodělá zásadní rozvoj,“ předpovídal Koželuh. Bývalý zastupitel ODS Zdeněk Kovařík s ním souhlasil. Řekl, že Praha by mohla za pozemky dostat více až za dva, tři roky, když se dokončí stavba Pražského okruhu. Zatímco Kovařík nakonec souhlasil s tím, aby magistrát pozemky za 840 korun za metr čtvereční Rosenovi a Rovenskému prodal, Koželuh byl proti.

Jenže nyní je hlavní město v situaci, kdy si před časem naprojektovalo, že přes tyto parcely povede propojení k Pražskému okruhu. Po pěti letech by mělo být nyní ukončeno rozhodování o umístění stavby. „Následně bude zahájeno zpracování dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro výběr zhotovitele stavby,“ nastínil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Cena parcel šla po dostavbě okruhu nahoru

Kolik bude Praha za pozemky platit, Hofman ani přes opakované urgence neodpověděl. Jak vyplývá z cenové mapy, ceny okolních stavebních parcel se dneska pohybují okolo 2900 korun za metr čtvereční. Což je třikrát tolik, než Rosen a Rovenský magistrátu zaplatili.

Jaké plány Rosen s Rovenským s pozemky mají, není v současné době jasné. Podnikatel Rosen, který v minulosti působil mimo jiné v hokejové a fotbalové Slavii, na dotazy neodpověděl. Rovenského se rovněž nepodařilo kontaktovat.

Reklama

Doporučované