Hlavní obsah

Praha přiklepla 21 milionů odměn městské firmě. Koaliční smlouvě navzdory

Představenstvo a dozorčí rada Pražské plynárenské dostane milionové tantiémy.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tantiémy dostanou také politici z hnutí ANO a ČSSD, kteří seděli v dozorčí radě Pražské plynárenské.

Článek

Vedení městské firmy Pražská plynárenská dostane za loňský rok milionové tantiémy. Na odměny v řádu stovek tisíc korun si přijdou také členové dozorčí rady této společnosti.

Schválilo je v pondělí představenstvo Pražské plynárenské holding, v němž sedí zástupci koalice Spojených sil, Prahy sobě a Pirátů. Celkově jde o částku přes 21 milionů korun.

„Ano, byly schváleny,“ potvrdil Seznamu předseda představenstva Martin Dlouhý, který je zároveň pražským zastupitelem za TOP 09. Pro byli tři ze čtyř členů. Hlasování se zdržel jen zástupce Pirátů Jaromír Beránek, který vyplacení tantiém navrhoval.

Ke schválení došlo i přesto, že v koaliční smlouvě současné pražské koalice je uvedeno, že její členové zabrání neodůvodněným odměnám v dozorčích radách městských firem. A pro srovnání: třeba polostátní energetický gigant ČEZ již několik let tantiémy nevyplácí.

Dlouhý uvedl, že řešili spor, kdy byla za minulého vedení Prahy dána pravidla pro rozdělení tantiém pro členy představenstva a dozorčí rady. A oni je nechtěli zpětně měnit. „Má to svou logiku,“ tvrdí Dlouhý.

Podle zjištění Seznamu čtyřčlenné představenstvo Pražské plynárenské, v jehož čele je šéf této firmy Pavel Janeček, dostane ke svému platu ještě 18,4 milionu korun. V průměru pro jednoho člena tak jde o 4,6 milionu korun.

Případ daňových úniků v Pražské plynárenské. Video: Lukáš Sál

Dozorčí rada Pražské plynárenské, v níž loni seděli zástupci bývalé pražské koalice, pak dostane 2,7 milionu korun. Původní návrh dokonce byl ve výši 9,6 milionu.

Peníze získají například politici hnutí ANO Michal Hašek, Radomír Nepil, Marcela Plesníková nebo bývalý poslanec sociální demokracie Štěpán Stupčuk.

Pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) potvrdil, že každý dnes už bývalý člen dozorčí rady získá 300 tisíc korun. „Jednalo se oproti původnímu návrhu o více než sedmdesát procent nižší (tantiému),“ doplnil Chabr.

Nepil uvedl, že si peníze nenechá. „Podpořím z nich v průběhu roku dobročinné projekty, stejně jako jsem to udělal dříve,“ prohlásil.

Rozdělení peněz může však vyvolat další spor v koalici. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který je v těchto dnech na zahraniční cestě, uvedl, že se mu to nelíbí.

„Řešíme to nyní v koalici. My rozhodně nesouhlasíme s rozdělováním tantiém dozorčí radě a nesouhlasíme ani s přemrštěnými tantiémami pro představenstvo. Náš zástupce v představenstvu Pražské plynárenské holding proto nehlasoval pro přidělení tantiém,“ napsal Hřib.

Předseda zastupitelů Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) uvedl, že jejich klub to zatím neřešil. A šéf zastupitelů Prahy sobě Jan Čižinský na otázky nereagoval.

Podle Dlouhého další rok již představenstvo a dozorčí rada Pražské plynárenské odměny nedostane. „Pokud vím, tak je tam navržena nula,“ prohlásil Dlouhý.

Chabr doplnil, že radním chce v polovině července navrhout změny v případě odměnování v Pražské plynárenské.

Reklama

Doporučované