Hlavní obsah

Praha se chystá na obří demonstraci: Má plán, jak zkropí Letenskou pláň a postaví pítka

Jaká opatření se chystají kvůli demonstraci na Letné?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V neděli odpoledne zažije pražská Letná největší demonstraci od roku 1989. Podle organizátorů může dorazit přes 200 tisíc lidí. Pokud vydrží horké počasí, zajistí cisterny s pitnou vodou. Policii zase dohlédne na dopravu. Dopravní podnik už ví, že posílí linku metra trasy A na Hradčanskou.

Článek

„Pokud bude vedro, tak počítáme s tím, že nasadíme kropicí vozy, které by ještě před demonstrací zkropily plochu a v průběhu té demonstrace by mlžily,” řekl Seznamu Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora pro bezpečnost a životní prostředí. Praha by to jednoduše objednala u svých technických služeb.

Mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová dodává, že své lidi budou mít přímo na Letné. „Přímo na místě plánujeme mít posádky tak, abychom v případě potřeby mohli poskytnout první pomoc, jakmile to půjde,” řekla s tím, že v horku a davu je nutné dost pít, mít s sebou pokrývku hlavy nebo opalovací krémy.

Koordinační poradu pod vedením policie budou mít všechny složky ve čtvrtek. Dopravní podnik se taky rozhodne, jestli je vhodné posílit tramvaje v ulici Milady Horákové. Už teď je jasné, že častěji bude jezdit metro.

Organizátoři chtějí mít na ploše pítka známá z festivalů, aby lidé na pláni nekolabovali. Stejně tak bude pod pěticí velkoplošných obrazovek vytvořená i bezpečnostní ulička, kudy budou moci chodit záchranáři. V tuto chvíli čekají, že dorazí přes dvě stě tisíc lidí. Na Facebooku lidé organizují i společné svozy autobusů z regionů.

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) bude od jara už osmou. Lidé nejprve třikrát plnili Staroměstské náměstí v Praze, pak protestovali ve stovkách měst a obcí. Andrej Babiš vzkázal, že ministři se na náměstích nemění. Výzvu k diskusi odmítl.

Reklama

Doporučované