Hlavní obsah

Praha se dohodla na stavbě nové lávky v Troji. Má vyjít na 106 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Pražský magistrát schválil stavbu nové lávky v pražské Troji.

Reklama

Císařský ostrov a Troju opět spojí lávka. Pražští radní na pondělním zasedání schválili, že novou lávku postaví společnost SMP CZ. Lávka by měla být dokončena v polovině příštího roku a Prahu vyjde na téměř 106 milionů korun bez DPH, což je asi o 36 milionů korun více než předpokládaná hodnota zakázky.

Článek

O výběru stavebníka zřícené trojské lávky rozhodli radní hlavního města. Na lávku již má Praha stavební povolení a podle dřívějších informací ji chce mít hotovou v druhé polovině příštího roku. Nová ocelová konstrukce s životností 100 let bude mít jednodušší údržbu a nově ji vedle pěších využijí i cyklisté. Původní lávka se zřítila koncem roku 2017, zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně.

Ze čtyř dodavatelů, kteří se do tendru přihlásili, nabídla vítězná firma nejnižší cenu. Je asi o 36 milionů korun vyšší než předpokládaná hodnota zakázky, což je podle schváleného dokumentu dáno rostoucími cenami materiálu a stavebních prací.

Náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě) zvýšenou cenu stavby přisuzuje také záměru upravit a prohloubit koryto.

Nová lávka by podle projektu měla být čtyři metry široká, což umožní pohyb pěším, cyklistům a v případě potřeby i vozům integrovaného záchranného systému. Konstrukce bude ocelová a mostovka dřevěná.

„Praha potřebuje přesně takové kvalitní mosty. Dluh, který na mostech město má, všichni Pražané znají. Vedle nové podoby soutěží chystaných staveb jsem proto posílil také kontrolu mostů a o rekonstrukcích se nyní rozhoduje na základě více podrobných technických průzkumů,“ popsal Scheinherr.

Lávka nahradí původní, která se zřítila předloni v prosinci. Policisté při vyšetřování nehody obvinili dva muže z obecného ohrožení. Minulé vedení metropole plánovalo před stavbou definitivní náhrady vybudovat provizorní konstrukci s životností 30 let, což stávající koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) přehodnotila.

Lávka se zřítila 2. prosince 2017, město každému ze čtyř zraněných dalo 50 tisíc korun. Na dalším odškodnění se magistrát domluvil letos v lednu s pojišťovnou, která začala odškodné vyplácet ještě před ukončením policejního vyšetřování.

Praha má s mosty dlouhodobě problémy. Ve špatném stavu je několik mostů přes Vltavu, mezi nimi například Libeňský, Hlávkův, most Legií nebo Palackého most. Libeňský most musel být dokonce na začátku loňského roku zcela uzavřen pro MHD a auta. Město prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) zahájilo diagnostiku těchto mostů, stejně jako například lanového mostu na Jižní spojce. Připravuje se také diagnostika a rekonstrukce Barrandovského mostu.

Reklama

Související témata:

Doporučované