Hlavní obsah

Praha se za barokní památku nebude muset stydět. Její oprava ale vyjde na miliardu korun

Podívejte se, jak vypadá jedna z největších pražských barokních památek. Oprava zchátralé budovy Invalidovny v Karlíně bude stát minimálně miliardu korun.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Pražská Invalidovna už léta zeje prázdnotou. Honosná barokní budova chátrá, i když je na seznamu národních kulturních památek. Oprava si vyžádá miliardovou investici, hotova by mohla být v roce 2025.

Článek

O žalostném stavu jedné z největších kulturních památek se o víkendu mohla v rámci festivalu Open House přesvědčit i samotná veřejnost. Jindy nepřístupné prostory ukázaly svou temnou tvář. Posprejovaná fasáda, oprýskané omítky, zarostlá zahrada.

Národní kulturní památka je od roku 2014 opuštěná a chátrá před očima. Za stav budovy, která láká filmaře z celého světa a v jejíchž prostorách se natáčel i oskarový snímek českého režiséra Miloše Formana Amadeus, se Praha může stydět.

V příštích letech se to ale může změnit. Budovu pod svou správu v pátek převzal Národní památkový ústav. Do její opravy investuje miliardu korun. A po vzoru mnohem známější invalidovny v Paříži, která je jedním z hlavních turistických lákadel pařížské metropole, v ní hodlá vybudovat velké kulturní centrum.

Reklama

Doporučované