Hlavní obsah

Praha se zbaví chytrých laviček z dob primátorky Krnáčové

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát se zbaví desítky tzv. chytrých laviček, které byly instalovány za minulého vedení města pod vládou primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Důvodem jsou vysoké náklady na provoz.

Článek

Lavičky město bezplatně dá např. radnicím městských částí. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Město testovalo deset laviček a zaplatilo za ně téměř dva miliony korun.

Pilotní projekt zjistil, že finanční nároky na rozvoj, provoz a údržbu laviček jsou podle dokumentu příliš vysoké. „Z ekonomických důvodů je proto pro hlavní město vhodné najít nové vlastníky/správce stávajících 10 kusů chytrých laviček,“ píše se v dokumentu. Další potíží byl jejich nejednotný design a využití jednotlivých prvků.

Podle dokumentu schváleného radními měl pilotní projekt také klady, a to například, že poskytl vhled do oblasti provozu tzv. ostrovních fotovoltaických systémů v městském mobiliáři.

Lavičky poputují do vlastnictví zejména městských částí. Zájem o ně projevily například Praha 11, která dostane dvě, a Prahy 6, jež si vezme jednu. Lavičku dostane Kongresové centrum Praha (KCP) a rovněž městská firma Operátor ICT, která jich převezme pět. Zbylá lavička z náměstí Jiřího z Poděbrad bude odmontována, nikdo ji ale nedostane, neboť má nevhodnou konstrukci. Z celkem 10 laviček se jich šest přestěhuje, ostatní zůstanou na stejném místě, jako jsou dosud.

Objednávku chytrých laviček schválilo tehdejší vedení města na konci roku 2016. Lavičky měly nabíječky na telefony nebo wi-fi připojení.

Reklama

Související témata:

Doporučované